Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 02 augusti 2021

Samtida 1700-tal

2010-07-11

Fakta:

Namn: Wear it like a Crown
Koreografi: Tilde Björfors
Musik: Rebekka Karjord
Plats: Confidencen i Solna, Strax norr om Stockholm.
» http://www.confidencen.se

Det finns något milt, vackert och eftersinnande som landar Cirkus Cirkör perfekt på Confidencen, Ulriksdals Slottsteater. Den turnerande Cirkör huserar hela juli i den 1700-tals-teater som är landets allra äldsta.

Just på Confidencen var det som Gustav III gav sig teatern hän i unga år, på den scen som mamma Lovisa Ulrika sett till att fixa. Den tidens förtjusning i upptåg och mellanspel, förklädnader och mystifieringar bildar en historiskt trä-akustisk inramning till den tuffa sotsminkade samtidsblick som är Cirkörs.

Wear it like a crown är den avslutande delen i en trityk om kroppen, där 99% unknown och Inside out varit stort anlagda evenemang om kroppens inre organ. Nu har Tilde Björfors, Cirkörs skapare och, som det verkar, trollspöförsedda kreatör, gjort en föreställning i lite mindre skala om hjärnans vänstra halva, den kaotiskt kreativa, med sex artister under en kronliknande konstruktion där påle, tyg och trapets kan göras fast.

Alla kunde de varit verksamma på 1700-talet: knivkastning, handstående och jonglering, dansant varierat. En ramberättelse byggs upp av Henrik Aggers virriga föredragshållare, en inspirerad variation på en annan klassiker, som binder ihop ett de lösa lapparnas berättande om kärlek, tillit och spänning. Medvetenheten om hur lätt det klassiska faller in i könsrollsmönstrens räls är välgörande alert, här leker spänstiga kvinnor och tramsiga män i god balans.

Det är roligt, äkta, vackert och fantastiskt för alla åldrar. Lite långt, men utan paus hade det inte gått att rigga de stora dominobrickorna som ra-ta-ta faller en efter en. För att putta en boll som rullar ner på en vippbräda∑där det ligger en kniv. Och tjong, där satt den!

Wear it like a Crown spelas t o m 25 juli på Confidencen i Solna, 7-29 augusti på Södra Teatern på Södermalm.

Publicerad i Expressen Kulturen 10 juli 2010.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser