Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 20 september 2020

Gästspel från Golden Gate

2010-06-29

San Francisco Ballet, som har nära relationer med Danmark, gästdansar på Tivoli Koncertsal i augusti. Vibeke Wern har fått en försmak av kompmaniet på plats i San Fransisco.
Det vimlar av virtuosa manliga dansare och excellenta ballerinor i San Francisco Ballet, som i sin egen stad vid Golden Gate-bron nyligen har haft premiär på två nya programkvällar som innehåller allt från Balanchine, Jerome Robbins och Paul Taylor till ett helt nytt verk av Christopher Wheeldon. I det 70 dansare starka kompaniet finns tio premiärdansare och 20 solister.

Kompaniet som grundades 1933 som det första professionella balettkompaniet i Amerika, har under de senaste 25 åren haft isländske Helgi Tomasson som konstnärlig ledare. Han har inte bara lyckats ge kompaniet stimulerande och olikartade utmaningar, men även lyft det till en hög konstnärlig nivå.
Kompaniet hörde redan till väldens främsta när det för första och hittills enda gången gästade Köpenhamn 1998. Även denna gång var det på Tivoli, som dessutom Helgi Tomasson har ett speciellt förhållande till. Det var nämligen på Pantomimeteatret i Tivoli han som 15-årig debuterade som professionell dansare. Det blev starten på en imponerande karriär under vilken han bland annat var solist i New York City Ballet, innan han accepterade erbjudandet att bli balettchef i San Francisco.

På Tivoli visar San Francisco Ballet två olika vitt varierade programkvällar med verk av bland andra Helgi Tomasson själv. I bägge programmen finns även verk av Helgi Tomasson själv, nämligen Prism, som Tomason koreograferade till New York City Ballet år 2000, och Concerto grosso, som han skapade till sitt eget kompani 2003.

Christopher Wheeldon, som har kreeret inte mindre än sex verk till San Francisco Ballet, är även representerad på det inledande programmet med Within the golden hour från 2008 tillsammans med finska Jorma Elos Double Evil koreograferad samma år till San Francisco Ballet.

På gästspelets andra program kan man även uppleva Balanchines mästerverk Stravinsky Violin Concerto från 1972 samt Mark Morris’ Sandpaper Ballet från 1999. Det finns också verk av San Francisco Ballets huskoreograf, Yuri Possokhov på programmet. 1992-1994 var han solodanser hos Den Kongelige Ballet, där han bland annat dansade prinsen i Helgi Tomassons praktfulla uppsättning av Törnrosa.

Ännu en koppling till Danmark har San Francisco Ballet i Sarah van Patten, som redan när hon var 16-årig aspirant i Den Kongelige Ballet dansade Julie i Romeo og Juli och nu kan ses som premiärdansös på gästspelet på Tivoli.

Vibeke Wern

San Francisco Ballet gästdansar i Tivolis Koncertsal, Köpenhamn, från den 21 till 27 augusti.

Fler Nyheter

Annonser