Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Gröna rum och kvällstur på kyrkogården i Nørrebro

2010-06-28

Fakta:

Namn: Mellemrum nr. 2 och, Konstnärlig ledare Kitt Johnson 3
Ensemble: Mette Ingvartsen, Susanne Bonde/Merete Byrial, Mustafa Kaplan, Theofanis Melas, Tomomi Yamauchi och Andrea Fagarazzi
Plats: Olika platser på Nørrebro, Köpenhamn
» http://www.kittjohnson.dk/mellemrum/

Nørrebro i Köpenhamn omtalas ofta som “stenbroen” och på sista tiden har det inte minst blivit känt som plats för olika gängkrig. Men under Kitt Johnssons platsspecifika festival Mellemrum för man lyckligtvis ett annat allsidigt, grönt och frodigt intryck av Nørrebro.

Medan festivalens första program visades på morgonen, utspelade sig program nummer två mitt på dagen med start på Blågårds Plads, och därifrån fördes man genast över bakgårdar med massor av träd och blommor. Första stoppet ägde rum vid Kägelbanan på Stengade som i Mette Ingvartsens performance förvandlades till en sinnlig trädgård. Publiken fick vita glasögon för ögonen och hörlurar för öronen med ljud av brummande bin, strilande regn och sprakande eld alltmedan blomsterdofter spreds och vind och vatten kunde kännas mot kroppen.
Som sinnlig upplevelse vad detta helt Ok, men det hela hade inte något med själva platsen att göra. Det var mycket mer spännande att på vägen bli inbjuden att få smaka på maten i den somaliske restaurangen Salaama på Griffenfeldsgade där män och kvinnor äter i var sina rum.
Susanne Bonde och Merete Ryrial hade valt en spännande plats för sitt sympatiska performance med fem lokala skolflickor som dukade upp, dansade och berättade små personliga berättelser på gräskullen som ligger ovanför Korsgadehallen. Ett överraskande grönt berg mitt i bostadsområdet!
Härifrån transporterades alla i cykeltaxi genom den förunderligt vackra Assistens Kirkegård och vidare genom Nørrebroparken till Vedbækgade där Mustafa Kaplan plötsligt dök upp och slog kullerbyttor längs gatan och vidare fortsatte sin fina soloperformance nere i en källarlokal. Mustafa Kaplan är en mästare i att skapa, omfatta och förvandla rum.
På en videoinstallation fick man först se honom slå kullerbyttor längs Nørrebrogade och dra snören runt Assestens Kirkegårdens gula mur. Därefter fortsatte han att med sina snören skapa rum på väggar och golv i källarlokalen, ackompagnerat av ljud och med en tung sten på ryggen. Det var ett av de bästa inslagen med nära relation till Nørrebro.

Den tredje och sista delen av Mellemrum var en kvällstur med start från Sankt Hans torv. Det var kul att få se en vacker fris, målad av Storm P 1922 i en möbelaffär på Fælledvej som en gång i tiden var servering före nästa performance-stopp vid Blågårds Antikvariat. Här dök Theofanis Melas upp i butiksförstret och gav en del av sin så kallade Skandinavisk Rapport om Xenofoniske Studier, en något införstådd performance. Hans förmåga att använda sin ansiktsmuskulatur och isolera olika kroppsdelar i spända rörelser är imponerande och att han dessutom nästan i stil med Storm P med hjälp av lod och trissor kan dra snören genom näsan och verbalt bre ut sig i humoristiska och paradoxala ordlekar.
Det var fantastiskt att från en takterrass vid Blågårds Plads se fullmånen stiga upp över stan, innan nattvandringen gick vidare till Assistens Kirkegård, där Tomoni Yamauchi med blinkande jojo-hjärta vackert och fint kom till liv som en kropp som blev uppväckt ur jorden.
Och nattupplevelserna på Assistens Kirkegård knöt an till Andrea Fagarazzis starka performance i Folkets Hus där man till hans performance med en död docka fick höra historier om nattupplevelser på kyrkogården. Men det viktigaste av allt var att Fagarazzis performance handlade om hur man dömmer hunden efter håren och dömmer främmande människor som vi möter på vår väg.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser