Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 22 januari 2021

Kroppen som visuell metafor

2010-06-19

Fakta:

Namn: Glow
Koreografi: Gideon Obarzanek
Ensemble: Chunky Move
Plats: Teatro Tese delle Vergine, Arsenale, Venezia
» http://www.labiennale.org

Det australiensiska kompaniet Chunky Move skapar med verket Glow av Gideon Obarzanek en interaktiv magisk hi-tech-performance.

Publiken sitter på bägge sidor om en vit intensivt belyst matta. I det bäcksvarta rummet dras våra blickar direkt mot mattan som i sin intensiva belysning nästan är bländande. På mattan skapar en dansare med hjälp av ett interaktivt dataprogram kallat Kalipso sitt eget universum och förvandlas till en egen organism bortom tid och rum. Rörelserna filmas av en kamera i taket, känslig för infrarött ljus, databehandlas och skapar en scenografi som är som ett eko av dansarens rörelser, som till slut verkar komma ur själva ljuset i stället för hennes egen kropp.

Långsamma trevande rörelser blir alltmer intensiva och skapar illusionen av att anpassa sig efter ljuset eller leka med sin egen kropps skuggor som bildar ett vackert mönster på mattan.
Det är en visuellt metaforisk performance, som appellerar till oss genom sin starka närvaro och visar på människans ständiga sökande efter ett slags primitivt dualistiskt tillstånd.

Ann Jonsson

Fler Föreställningar

Annonser