Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 01 december 2020

Vackert och skarpt

2010-06-16

Fakta:

Namn: Cantus in memory of the dancing queen, Utdrag ur Apartment, Pas de Danse,Tactile Affinity
Koreografi: Giovanni Bucchieri, Mats Ek, Pontus Lidberg
Ensemble: Cullbergbaletten
Plats: Scalateatern, Karlstad
» http://dans-i-varmland.regionvarmland.se/

Dansarna i Stockholm 59° North är alla solister från den Kungliga Operan. Klassiska balettdansare alltså, till vardags. Men utanför Operans ramar jobbar den här gruppen med långt mer experimentella dansformer. Sedan starten år 1997 har de gång på gång gjort succé världen över och i Tisdags gav de en föreställning på Scalateatern i Karlstad.

Det första som möter betraktarens öga är ett dansande par. De står en bit ifrån varandra, men lugnet i rörelserna och blicken förstärker intimiteten. Dansen utvecklas snart till en explosiv och stilren koreografi som gör sig väl på de klassiskt skolade dansarna. Det vi ser är Sverigepremiären av stycket Cantus in memory of the dancing queen av den unga koreografen Giovanni Bucchieri. Verket handlar om kärlek. Om svek, och uppbrott. Men att symboliken är något överdriven är lätt att förlåta. För det är vackert, ack så vackert att se på. Applåderna och jublet från publiken får mig att tro att jag inte var ensam om den åsikten.

Tisdagens föreställning var en del av den internationella dansfestivalen Abundance som arrangeras i Karlstad vart tredje år.
-Med att engagera Stockholm 59° North i festivalen ville vi ge inte minst våra internationella gäster chansen att ta del av det absolut bästa som svensk modern dans har att bjuda på, berättar Värmlands länsdanskonsulent Marianne Eriksson.
Och länsdanskonsulenten kan känna sig nöjd med sitt initiativ. Den här föreställningen är inte bara riktigt bra, den är också riktigt, riktigt svensk! Om självironin och de karaktäristiska gesterna i Mats Eks Apartement inte övertygade publiken, så gjorde nog folkmusiken i Pas des Danse det hela ytterligare en smula uppenbart.

Förutom Mats Ek har Stockholm 59° North även arbetat med en rad andra ursvenska koreografer, till exempel Örjan Andersson, Kenneth Kvarnström och Alexander Ekman.br/> Det sistnämnda samarbetet resulterade förresten i dansfilmen Fröt, en fem minuter kort pärla som även den visades under Abundance.
Slutligen fick vi se Pontus Lidbergs Tactile Affinity. Ett stilrent, mer abstrakt stycke än de tidigare, och en fin avslutning på kvällens föreställning.

Kristin Hagegård

Fler Föreställningar

Annonser