Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 18 januari 2021

Snäll smäll i parken

2010-06-07

Fakta:

Namn: Stjärnsmäll
Koreografi: Rikard Bergqvist
Ensemble: Parkteatern
Plats: Vitabergsparken, Stockholm
» http://www.stadsteatern.stockholm.se

Egentligen är det en ganska skarp kritik av underhållningsraseriet som vankas i parken. Figurer passerar revy från fåniga lekar i olika tv-kanaler, schlagergegga, reklamtrams och populärkultursås. Men det är insvept i ett så proffsigt showande att det knappt märks.

Det är på hemvägen man börjar fundera på att Slomo Woman, som kan vara någonting mellan Kristina Lugn och Monica Zetterlund, faktiskt visade sig vara Indras dotter från Strindbergs Ett drömspel. Listigt. Ännu en elak drift med Ranelid, tänker man först oroligt inför Rolf Lydahls fyndiga porträtt av författaren som talar i aforismer, men här blir han faktiskt en slags hjälte som håller den vidriga Let’s Dance-juryn stången med sitt kvalitetstänk.

Iprenmannen, Carola och en genomtöntig The King sjunger och dansar. Kungen lever i sin lilla värld och fattar nada, mer än någonsin. (Pilutta mannen som stretade mot det bröllop som nu försätter riket i toktillstånd. Herr Westling fick inte bara prinsessan utan alla sympatierna.)

Men Rikard Bergqvists ”utomjordiska revy” är så catchy inlindad i Ted Gärdestad, Peps Persson, Carola, samba och rumba att ramberättelsen blir såsom en västanfläkt och det blir satiren också. Parkteatern öppnar för säsongen med en godmodig stjärnsmäll; lite vassare gnisterregn kunde man vågat bjuda sin trogna publik.

Publicerad i Expressen 5 juni 2010

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser