Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Dans i Carlsbergs Akademihave

2010-05-29

Fakta:

Namn: Spring Dance på Carlsberg
Koreografi: Tim Rushton, m fl.
Ensemble: med Dansk Danseteater och Pace Percussion Trio
Plats: Carlsbergs Akademihave, Köpenhamn
» http://www.danskdanseteater.dk/

Solen strålade, träden stod vårgröna och rododendrombuskarna blommade när Dansk Dansteater med Tim Rushton i spetsen sjösatte sin nya utomhus dans- och musikfestival Spring Dance i Carlsbergs Akademihave vid Dansehallerne.
På planen med utsikt över Hedersbostaden (Æresboligen) hade flera hundra vuxna och barn i alla åldrar slagit sig ner framför scenen där Pace Percussion Trio startade med Piazollas eggande Libertango. Vilken förunderlig ro och koncentration de lyckades skapa med sitt marimbaspelande, innan dansen startade med Nelson Rodriquez-Smiths vackra dynamiska trio Leftovers för tre dansare med street-energi och huvtröjor.
Programmet på Spring Dance är fint och tillmötesgående i sin växling mellan musik och dansinslag och det fina Pace Percussion Trio klingar enormt bra utomhus i såväl arrangemanget av Stravinskijs Eldfågeln och Mathias Reumerts minimalistiska Evienza som Friedman/Samuels jazziga Carousel.
Utdraget ur Tina Tarpgaards Reumert-prisvinnande Frost, där Ana Sendas och Csongor Szabó dansar härligt märklig vals till Cohens Take this Waltz var ett glädjande återseende.
Det är också en fin energi i utdraget av Rushtons nya Unintended för fem dansare i ett pulserande elektroniskt klanguniversum. Och i Rushtons Enigma blev de uppfinningsrika rörelserna särskilt tydliga utomhus, även om det både är för och nackdelar med att visa det utomhus.

Den stora fördelen med Spring Dance, som kommer att vara en årligen återkommande begivenhet är själva helhetsupplevelsen i att sitta i så vackra omgivningar och avnjuta fin dans och musik.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser