Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Lördagar i dansens tecken

2010-05-28

Fakta:

Namn: Leftovers, Frost, Unintended, Enigma
Koreografi: Nelson Rodriquez-Smith, T Tarpgaard, A Sousa Pereira, T.Rushton
Ensemble: Dansk Danseteater, m fl
Plats: Akademiets Have på Carlsberg, Köpenhamn
» http://www.danskdanseteater.dk/

Dans Danseteater bjuder under de kommande lördagarna in till Spring Dance i Akademiets Have på Carlsberg.
På friluftsscenen i den vackra parken visas utdrag från kompaniets repertoar. Förutom dans under bar himmel innehåller arrangemanget även så kallade Pergola Talks, där politiker och kulturpersonligheder berättar om sina kulturella upplevelser. I lördags var det bland andra dansaren Minna Berglund från Sverige och Nelson Rodriquez-Smith från Columbia som berättade om sina första konstupplevelser. Nelson Rodriquez-Smith berättade bland annat att han började dansa först vid 26 års ålder, innan dess hade han arbetat som motorcykel- och lastbildmekaniker.

Mens de vuxna lyssnar får barnen gå på upptäcksfär i dansens värld i en Barnhörna tillsammans med några dansare.
Även om man tidigare har sett några av verken på programmet känns de helt nya på en scen under bar himmel. I synnerhet Tina Tarpgaards Frost, som har vunnit ett Reumert-pris som för årets bästa dansföreställning. Ana Sendas och Csongor Szabó dansar ett pas de deux till Leonard Cohens suggestiva sång Take this waltz. I solens sken blir den här dansen mycket mer uttalat erotisk för att man tydligt ser dansarnas blickar och leenden.
Nelson Rodriquez-Smith bidrar med verket Leftovers, med tre manliga dansare i Street-kläder och svarta huvtröjor. Som tre moderna musketörer rör sig i en listig parkour-liknande koreografi spetsad med lite kampsport. Det är ett verk som passar bättre på en mörk scen än vårgrön park.
I Alessandro Sousa Pereiras Unintended råder stämning av rockfestival med vaggande armar och metalliska ljud, mens Tim Rushtons komplexa verk Enigma sprider spännande mystik. Vad är det egentligen som pågår. Av ljudet att döma verkar två dinosaurier ha sluppit lösa i parken och att de just har tagit ett byte som de håller på att slafsa i sig.
Dansarna vältrar sig också omkring som om de vore stora djur, mens de river och sliter i varandra. Enigma är ett mångbottnat verk som är fängslande även om man har sett det många gånger.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser