Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 22 januari 2021

Herrarnas tur

2010-05-27

Fakta:

Namn: M/K Danseur Noble
Koreografi: Bournonville, Limón, Martins, Robbins och Brandstrup
Ensemble: Den Kongelige Ballet, Det Kongelige Kapel,
Plats: Store Scen
» http://www.kglteater.dk

Männen i Den Kongelige Ballet vinner poäng i M/K Danseur Noble, som bjuder på mansdans med eminent koreografi.
Det är en god idé av Nikolaj Hübbes att göra två helaftonsprogram med fokus på respektive manligt och kvinnligt (M/K som det också står i danska platsannonser när man inte har lov att efterfråga ett visst kön). Programmet M/K Ballerina är fint men M/K Danseur Noble som sprudlar av energi ekvilibristiska steg och maskulin urkraft är ännu bättre.

Bournonville har i generationer varit svaret på mansdansens höga kvalitet i Danmark,och i dennya baletten Bournonville Variationer, där Nikolaj Hübbe och Thomas Lund elegant har sammanställt steg från de sex olika Bournonvilleskolorna blixtrar det om de tolv herrarnas komplicerade och raffinerade stegkombinationer som dansar i raffinerade grå kostymer ackompanjerade av Martin Åkerwalls uppfriskande arrangemang av Bournonville Skolornas musik.
José Limons extremt kraftfulla verk The Unsung, som är en hyllning till de amerikanska indianerna, är inte bara en eminent koreografi man blir också imponerad över hur väl den dansas av de åtta män som omväxlande grupperar sig i solon inspirerade av olika kända personligheter från den nordamerikanska urbefolkningen. Helt utan musik är det dansarnas kroppar som skapar ljud och rytmer i det nästan hypnotiserande rituellt inspirerade verket.

En helt annan lätthet råder det Peter Martins Les Gentilhommes (adelsmännen), där nio vitklädda herrar under ledning av Ulrik Birkkjær i tätt samspel med Händels musik och med hälsningar till bland andra Bournonville på ett vackert vis klart och tydligt demonstrerar den klassiska balettens steg och positioner.
Samspelet mellan dans och musik är också tätt i Jerome Robbins’ lekande solo A Suite of Dances, som ursprungligen koreograferades till Baryshnikov Det är också härligt att få se Nehemiah Kish släppa loss i nonchalant attityd till utdrag ur Bachs cellosuiter spelade live på scen.
M/K Danseuer Noble avslutas också med en positiv överraskning, nämligen Kim Brandstrups maskulina version av Eidolon, som är mycket intressantare och med helstöpt än den kvinnliga versionen M/K Ballerina. Männens rörelser fyller helt enkelt rummet med en helt annan dramatisk spänning till Kim Helwegs välkomponerade musik i en mer bastant instrumentation.Och den unga Alban Lendorf, som efter kvällens föreställning utnämnder till solist, är verkligen karismatisk.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser