Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 27 september 2020

Från Bournonville till Brandstrup

2010-05-27

Fakta:

Namn: M/K Danseur Noble
Koreografi: Bournonville, Limón, Martins, Robbins och Brandstrup
Ensemble: Den Kongelige Ballet, Det Kongelige Kapel,
Plats: Store Scen
» http://www.kglteater.dk

Efter att Den Kongelige Ballets damer har haft hand om Operaens store scene, är det herrernes tur i programmet Danseur Noble. I vackra blågrå kostymer som direkt saxade ur en modetidning, börjar kvällen med ett utdrag ur Bournonville Skolerne.
De tuffa kostymerna korresponderer fint med den nakna scenen och skulle också passa bra till en omgång hardcore Bournonville mandsdans. Men det får vi inte se, istället får vi en vilsen dans som inte ens funkar särskilt bra för dansarna. Det liknar med en gymnastikuppvisning.
Lyckligtvis blir det mycket bättre i The Unsung av José Limón. Baletten från 1970 är en hyllning till indianerna. Med nakna överkroppar och händerna utspärrade över huvudena likt fjäderbuskar tar oss dansarna ut på prärien till en maskulin stamdans. Det finns ingen musik, men man saknar den heller inte, den engagerade rytmen finns i fotstampet i den heroiska dansen. Genom den rituella dansen upplever man en slags poetisk naturreligion som tillber solen, himlen, vinden, jorden och så vidare. I intensiva solon träder dansarne ut ur gruppen och ger sin hyllning till den fantastiska naturen. . Helt suveræn er Jean-Lucien Massot,som stolt indianhövding som med ett fåtal auktoritativa rörelser
demonstrerar styrka och makt. The Unsung är hela föreställningens allra bästa verk.
I Les Gentilhommes (1987) av Peter Martins är herrarna eleganta som fäktare i eleganta kostymer. Baletten är en hyllning till den klassiska träning, som August Bournonville och Harald Lander även har hyllat i olika balletter. Les Gentilhommes är ett fint verk, men snart saknas kvinnor som för dessa galanta riddare att uppvakta.
A Suite of Dances av Jerome Robbins är ett charmerande litet solo dansat av Nehemiah Kish, men varför I all världen ska den dansas i förskräcklig röd velour? Dräkten med armbågslånga ärmar och stympade byxben liknar en pyjamas och förstör helt och håller dansen. Man kan inte ta verket på allvar.
Precis som i ballerinornas program avslutas herrarnas program med ett nytt verk av Kim Brandstrup till musik av Kim Helweg. Titeln Eidolon är densamma som i kvinnornas program, det är kulisserna likaså vilket är en besvikelse. Återigen handlar det om skuggbilder. Och i slutet kommer det en kvinna in på scenen och dansar med herrarna, det är ganska förutsägbart.
Efter föreställningen blev Alban Lendorf utnämnd till solist. Det är en välförtjänt utmärkelse, trots att han bara är 21 år gammal har han länge briljerat i kompaniets föreställningar och gång på gång har han visat att ban både behärskar den klassiska och den moderna repertoaren.

Eid?lon
Koreografi: Kim Brandstrup
Musik: Kim Helweg

Bournonville variationer
Koreografi: August Bournonville

A Suite of Dances
Koreografi: Jerome Robbins
Musik: Johann Sebastian Bach

Les Gentilhommes
Koreografi: Peter Martins
Musik: Georg Friedrich Händel

The Unsung
Koreografi: José Limón

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser