Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Nørrebro i dagbräckningen

2010-05-20

Fakta:

Namn: Mellemrum, weekend 1.
Koreografi: itt Johnson, Muhanad Rasheed og Seimi Nørregard
Plats: Nørrebro, Köpenhamn
» http://www.mellemrum.info

Kitt Johnson startade fint igång sin platsspecifika solo-biennal Mellemrum med en sinnlig morgontur på Nørrebro.
Vem startar inte dagen med en dusch Det gör i alla fall Kitt Johnson i sitt sköna soloperformance, som är den första anhalten på festivalen Mellemrums två timmar långa stadsvandring arla morgonstund runt kring kända, glömda och gömda platser på Nørrebro.

Det fina med Kitt Johnsons dusch i ett omklädningsrum på Nørrebrohallen är, att hon liggande på golvet i sina dyblöta kläder med eminent kroppskontroll lyckas förvandla sig själv till ett böljande skvalpande hav. Och som ett fint prov på vattnets och platsens livskraft fortsätter hon innne i omklädningsrummet med att trolla fram en vacker installation av spirande plantor, av vilka den största till slut planeras ut vid den gröna cykelstigen som kallas, Nørrebroruten. på det hela taget är denna helgs Mellemrum, som även inkluderar ett besök på ett väldoftande arabiskt bageri och morgonkaffe på ett fik med jukebox, en ögonöppnare för mångafalden bland både byggnader och grönområden i kvarteret mellan Nørrebros Runddel och Mjølnerparken.

Det arkitektoniska samspelet mellan kropp, park och byggnader är spännande i irakiske Muhanad Rasheeds välvalda plats på Psykiatrisk Center bakom Kingos Kirke, fär hans förstämda slowmotion-performance med våldsamma bakgrundsljud som ett fragment av en forntid sätts fokus på den svåra balancen mellan att vara utanför respektive innanför murarna.
Mitt emellan Nørrebroparkens nyplanterade trän anländer Seimi Nørregaard till sin performance iförd hjelm som en annan renässansriddare på sin springare i form av en Christianiacykel utstyrd med ett hästhuvud. Genom en rituell lek med publiken sätter hon elegant fokus på samhörighet, gruppmentalitet och en krigares attityd ”till de andra”, innan hon med en stor vit fana manar till fred.
Festivalen fortsätter under de kommande två veckorna med nya performers på stadsvandringar runtom på Nørrebro vid respektive middags- och kvällstid. På samma sätt som när Kitt Johnson sjösatte biennalen för två år sedan, är det varje gång en hemlighet för publiken vart man är på väg, endast mötesplatsen är känd när man köper sin biljett.

Festivalen fortsätter till 30. maj. Se www.mellemrum.info

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser