Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 27 september 2020

Overflatisk guttelek

2010-05-18

Fakta:

Namn: Intet er nytt under solen
Koreografi: Terje Tjøme Mossige, Ulf Nilseng
Författare: Tekst: Dag Johan Haugerud


Regissör: Regikonsulent: Jon Tombre
Musik: Musikere: Vidar Løvstad, Ivar Loe Bjørnstad,
Ensemble: Terje Tjøme Mossige, Ulf Nilseng, Magnus Myhr , Scenografi, kostymer, video: Jan Steinum
Plats: Dramatikkens Hus, Oslo
» http://www.toyboys.org

Toyboys prøver seg på dypet, men flyter opp som en dupp.

Hvorfor har et overveiende antall homofile menn og kvinner over hele Europa lagt sin elsk på Melodi Grand Prix?
Toyboys inviterer til en upresis forskning i spørsmålet med sin syvende forestilling Intet er nytt under solen. Premieren med påfølgende fest fant sted på Dramatikkens Hus 15. mai.

Stykket starter med en ouverture, en mini Grand Prix konsert med Hans Esben Gihle. Han synger My Heart is Yours langt inderligere enn Solli-Tangen, så håret reiser seg. Deretter er det lite som beveger.
Intet er nytt under solen er en krysning mellom kitsch revy og gay camp. Den er satt løst sammen av tragikomiske scener, karakterer og deres historier som underholder hver for seg, men som synes å ha svak innbyrdes sammenheng og lite med spørsmålet om MGP å gjøre. På scenen er en catwalk som nesten ikke blir brukt og to gyngehester som derimot blir det. Et kreativt tomannsorkester spiller og synger til dansernes rytmiske bevegelser.

”Gert” i grønn fotsid drakt, alias Terje Tjøme Mossige, snakker et gebrokkent tysk som er vanskelig å høre på bakerste rad, også fordi hans stereotype kvinnelige fakter stenger for munnen. Han transedanser til sirener når Ulf Nilseng i lakserosa drakt og platinablond parykk avbryter. Sistnevnte legger fram sin forskning på MGP, en lang liste med lønnsomhetsprinsipper. Det er en slags komparativ analyse over hva som lønner seg mer enn annet for å vinne MGP. Modellen duger for å analysere Intet er nytt under solen.

Som Nilseng sier: Menn i kvinneklær lønner seg ikke. Enig, det er rett og slett intet nytt under solen. En kugutt på gyngehest som rir seg dyvåt, lønner seg mer enn en skrålende Ikarosengel i badedrakt med susp og silkepapirvinger.
Hester i dressur projisert på hvit tekstil, lønner seg. En annen kugutt i ulveklær som stønner og bærer seg akkompagnert av orkester, lønner seg også. Dramatiske barndomsminner fortalt på gebrokkent eller spilt av med gettoblaster, lønner seg ikke. Dinge Dong sunget i sakte tempo lønner seg mer enn den samme MGP-låta tolket som rap. Et MGP-potpurri danset av Magnus Myhr, lønner seg mer enn det samme sunget i megafon.

Toyboys svarer ikke på spørsmålet om hvorfor homofile menn og kvinner i Europa elsker MGP. Sannsynligvis er det fordi det framviser fasetter av en glamorøs og overflatisk homoklubbkultur. Hvorfor da ikke dyrke den formen, istedenfor å forsøke seg på subtil scenekunst? Som Toyboys anklager hverandre for: Når de prøver å være dype, så flyter de opp som en dupp. Intet kunne oppsummert Intet er nytt under solen bedre.

Spilles:
19.-22., 26.-29. mai på Dramatikkens Hus, Oslo

Sidsel Pape

Fler Föreställningar

Annonser