Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 22 september 2020

Kaffe med Pina

2010-05-17

Fakta:

Namn: Coffee with Pina
Filmare: Lee Yanor
Plats: Judiska Teatern, Stockholm
» http://www.judiskateatern.se

Händerna, de där händerna. De slingrar sig aldrig om varandra sentimentalt eller patetitskt, utan omsluter helt sakligt, glider in i och ur och runt. Som fiskar i ett akvarium. Pina Bausch händer i Lee Yanors film Coffee with Pina blir som ett tema i en knappt timslång film från repetitioner, kaffepauser, ensamma tankestunder.

Filmen visas i Sverige på Judiska teatern nu i maj och det är bara att hoppas att den kan spridas och ses av fler. Först ser den ut att ”bara” vara vacker, men det visar sig att den sinnrikt fogar bilder till varandra som tillsammans verkligen berättar något om arbetsprocesser, inspiration och tankematerial för en av vår tids absolut mest betydelsefulla scenkonstnärer.

Pina Bausch ville inte ha ett helt filmteam i hasorna, men lärde känna Lee Yanor och accepterade henne om hon kom ensam med sin kamera. Yanor har klippt ihop närbilderna på Pina med två dansproduktioner, Agua och Rough Cut samt repetitioner på scenen för dessa.

På så sätt varvas bilder av dansarna, mest kvinnor med utsläppt hår och böljande men kroppsnära aftonklänningar med den tunna, svartklädda Pina själv. Håret slätt kammat i ett spänne i nacken, ansiktet osminkat, rent. Rösten, ena stunden flickaktigt glad och nästa allvarsam, tunn och sträv.

Sekvenserna med Pina Bausch framför spegeln i en dansstudio, bland bråte, kostymer och träningskläder är fabulösa. Som om allt blir enkelt på nytt; hon sluter ögonen och låter händer och armar glida in i ett rörelsemönster, vackert, rytmiskt, segt. Och som avslutas med ena armen höjd till en vinkning. Som hej då när någon reser sin väg.

Filmen spelades in mellan 2002 och 2005; 2009 gick Pina Bausch hastigt bort 69 år gammal, efter en mycket kort sjukdomstid. Kaffekoppen, ciggen, ihärdigheten, allvaret. Egentligen har jag inte fått dansa så mycket, funderar Pina Bausch. Det blev ju mest koreografi, men det skulle vara roligt….kanske längst bak på scenen.

Coffee with Pina är filmpoesi men också insikt om ett konstnärligt arbetes många perspektiv. Ett vackrare epitafium kan knappast tänkas över Pina Bausch.

Publicerad i Expressen.se/Kultur/Scenbloggen 13 maj

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser