Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 19 januari 2021

Förförande Kathakdans

2010-05-08

Fakta:

Namn: Gnosis
Koreografi: Akram Khan
Plats: Dansehallerne, Köpenhamn
» http://www.dansescenen.dk/

På bara fötter snurrar Akram Khan runt på golvet i ett fantastiskt tempo. Händerna virvlar runt så snabt i luften att det ser ut som om han har fler än två armar, som om han vore självaste Shiva, den flerarmade hinduistiska guden.
Hans vackra bruna ögon ser rakt ut i salen och fulländar publikens förförelse. Som alla sublima dansare och performers behärskar Akram Khan sin konst till fullo. Bara han rör på huvudet eller lyfter en hand, lyckas han trollbinda publiken. Han lyckas skapa en så levande orientalisk stämning med sin dans att man får indiska bilder och dofter för ögonen.

Med så kalllade ghunghru klockor – en slags bjällror om anklarna – trampar den barfota Akram Khan fram en inciterande rytm. Och han närapå steppar fram en duett mellan bjällrorna på högra och vänstra ankeln. En duett som går från ett dånande åskväder till en mjuk viskning – för att helt tyna bort, likt ett utsläckt liv. Magiskt.
Och med Sanju Sahai på tablas duellerar han i skämtsamma improvisationer, som lockar till ömsesidiga leenden hos såväl de utövande konstnärerna som publiken. Man känner sig helt omvänd till en helt ny livsstil efter att ha fått uppleva Akram Khans katakdans – full av harmoni och inre ro. Med sin klassiska indiske dans tar Akram Khan och hans fem suveräna musikere publiken med ut på en spirituell odyssé med djup och själ.
Efter programmets första del med klassisk Kathak, bjuder den andra delen på modern dans tillsammans med jpanska Yoshie Sunahata. Den vackre japanen spelar taiko trumma som en stark man, men sjunger som en ängel och dansar graciöst som en fe. Hon gestaltar hindu drottningen Gandhari, som bländar sig själv, för att dela sin mans blindhet. Genom att välja att bli blind förlorar hon kontakten med sina 100 söner som börjar kriga vilket leder till att samtliga dör.. Själv omkommer hon och hennes man i en skogsbrand för att de inte kan hitta ut ur den brinnande skogen.
För en västerländsk publik som inte känner till den indiska myten eller är förtrolig med gestiken kan det vara svårt att förstå historien i verket Gnosis. Men Gnosis, som betyder spirituell kunskap eller inre vetande, behöver inte förstås, man kan bara uppleva verket som en dikt. Kortfattat, enkelt och vackert.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser