Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 28 september 2020

Och du då?

2010-04-26

Fakta:

Namn: How about you?
Koreografi: Philippe Blanchard
Plats: Dansens Hus Stockholm
» http://www.dansenshus.se

Tvillingarna Stefani, Luca och Gabriele, föddes med 15 minuters mellanrum för trettio års sedan.
Från att ha varit alltmer kända och etablerade som filmare, har de börjat arbeta med dansfilm och performance i London där de numera håller till.

I Philippe Blanchards fortsatta undersökning av människans identitet fångar de, förstås, upp frågan genom att alls finna till. Ganska lika varandra och i likadana kläder går och står de, dansar och partar i verket How about you?

Då och då uppstår benådade ögonblick då man kan se hur individens identitet bara är ett sekundsnabbt svish från dess närmsta grannes. Vi är lika! Utan att alls vara särskilt lika. Påståendet är både trivialt och subtilt; Blanchard ger form åt dess triviala sida, men den subtila? Tvillingarna går och går och går, ingen av dem är dansare och deras rörelseresurser är trots allt begränsade till ganska vanliga rörelser. Blanchard använder det medvetet, men det är en begränsning.

En timslång föreställning på Dansens Hus känns lång. Det är glest mellan bilderna som fångar frågeställningen på ett sätt som når djupare än bara dit där vi ser. Fast några gånger slinker en aha-upplevd bild förbi.

Publicerad i Expressen Kulturen Scenbloggen 20 april 2010

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser