Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 27 september 2020

Triggande Franzén

2010-03-26

Fakta:

Namn: Trigger Point
Koreografi: Helena Franzén
Musik: Jukka Rintamäki
Plats: Moderna Dansteatern, Skeppsholmen, Stockholm
» http://www.modernadansteatern.se/

Om man ser Moderna Dansteatern som ett växthus (vilket det har varit) är koreografen Helena Franzén en av plantskolans prunkande produkter. Det var här på Skeppsholmen hon började sin verksamhet, och nu återvänder hon 20 år senare, när ett nyrenoverat Moderna Dansteatern slår upp sina portar för en första föreställning.

Det är en lovande nystart. Till Jukka Rintamäkis musik, klangrikt och mjukt pulserande, dansar hon själv tillsammans med tre andra dansare i den nymålat vita, vackra salen på en vit, mjuk ryamatta. Inledningen är suverän med koreografen själv i nästan orörliga balanser nära golvet, sakta sig utvecklande.

Sedan går solo i solo och bildar stundtals duos. Finalens bakänges krypande kvartett är lika fascinerande som inledningen. Katarina Eriksson på tåspets i lent ludd, Dan Johansson med skarp precision och Ori Flomin som ansluter sig i avslutningen.

Ljussättningen är lika mjuk som mattan och Helena Franzéns dröjande, eftersinnande rörelser, svåra för dansarna men uttrycksfulla för iakttagaren. Och föreställningen visas inte bara en eller två gånger som så ofta med dans, utan ända fram till den 28 mars, på söndag. En timmes ren, vacker dans, frisk och ljus som vårkvällen.

Publicerad i Expressen Kulturen Scenbloggen 24 mars 2010

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser