Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 19 januari 2021

Sköna skånska dansarkrigare

2010-03-26

Fakta:

Namn: Interference; Fragile – Entity, Berlin
Koreografi: Susanna Leinonen, Hofesh Shechte
Ensemble: Skånes Dansteater
Plats: Dansescenen, l, Dansehallerne, Carlsberg, Valby, Köpenhamn
» http://www.skanesdansteater.se

Der var stående applåder och bravorop till de 14 sköna dansarna i Skånes Dansteater efter kompaniets första och mycket flotta gästföreställning Interference, i Dansehallerne på Carlsberg. En inflyttningspresent till Dansescenen från Malmö-kompaniet med verk av den framstående finska koreografen Susanna Leinonen och den israeliska stjärnekoreografen Hofesh Shechter. Två vitt skilda koreografiska stilar, som båda har ett mycket personligt och pregnant rörelsespråk.
Karakteristiskt för Leinonen är Fragile – Entity fylld med en på en och samma gång kraftfulla och robotliknande rörelser av de åtta dansarna som med utsökta rörelsekvaliteter kämpar framåt likt krigare i slowmotion.
Ännu bättre är Shechters hysteriskt energiska Berlin, som Skånes Dansteater även dansade på Politigården förra sommaren och som det var en fröjd att få återse med de rytmiskt distinkta rycken i de stridsberedda kropparna i omväxling med försiktiga steg i följsamma solon. Det är stark dans från andra sidan sundet.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser