Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 27 november 2020

En nutida flicka med svavelstickorna

2010-03-26

Fakta:

Namn: Den helt vildt sørgelige historie om Den lille Pige med Svovlstikkerne
Regissör: Erik Pold
Musik: J.B. Christiansen
Plats: Apollo Teater, Köpenhamn
» http://www.apolloteater.dk

Der ska till en regissör av Erik Polds kaliber för att förvandla H.C. Andersens Den lille Pige med Svovlstikkerne (Flickan med svavelstickorna)till en på en och samma gång nutida, humoristisk och poetisk teaterföreställning. Bara titeln avslöjar i sig den skruv som historien har fått Den helt vildt sørgelige historie om Den lille Pige med Svovlstikkerne (Den helt hysteriskt sorgliga historien om den lille flickan med svavelstickorna) själva sagan zappar mellan olika historier: Den fattiga flickan från Vesterbro vars tragiska död blir omtalad av Tändsticks-Breaking-News Och flickan som alias den vackra Helena Hertz Melkjorsen, dansar sig ut ur fattigdomen. Dessutom ingår delar av andra sagor av af H.C. Andersens läst av den andra och intressanta skådespelaren Niels Jørgensen och det är fint iscensatt bland annat hur julegåsen dansar in och poetiskt när den lilla flicka ser ett stjärnfall. Några av Polds många skojiga infall är lite för subtila för målgruppen på 5-11 år, men föreställningen är en fin utgångspunkt för en diskussion om fattigdomen bland barn i Danmark. Det finns även undervisningsmaterial från Rädda barnen till hands för den diskussionen.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser