Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 16 januari 2021

Sårbarhetens dans

2010-03-18

Fakta:

Namn: Out of Context – for Pina
Koreografi: Alain Platel
Ensemble: Les Ballets C. de la B.
Plats: Det Kongelige Teater, Skuespilhuset
» http://www.kglteater.dk

Belgiska Les Ballets C. de la B. visar människans förtvivlade försök att nå varandra i Out of Context – for Pina i Skuespilhuset.
Förväntningarna är alltid höga, när det belgiska danskollektivet Les Ballets C. de la B. gästspelar. De senaste gångerna har vi har kunnat uppleva verk av stjärndansaren Sidi Larbi Cherkaoui. Men den här gången är det på nytt kompaniets grundare koreografen och regissören Alain Platel, som står för programmet. Den här gången med sin helt nya och enastående föreställning Out of Context – for Pina.
Till skillnad från tidigare föreställningar, då Platel presenterat dansteater med tryck på teater, inklusive massor av rekvisita och scenografi, så har han i Out of Context effektivt skurit bort allt överflödigt. På samma sätt som scenrummet är naket är även de åtta dansarna (inte nio som programmet anger, nästan helt avklädda och fokus är på de kalejdoskopiska rörelserna i de expressiva kropparna.
Karakteristiskt för Platel lyckas han ringa in den mänskliga tillvarons olika känslomässsiga aspekter.
Inspirationen har han denne gång hämtat från gamla filmer med psykiatriska patienter med diagnosen hysteri.
Utan att försöka härma patienterna lyckas dansarna skapa ett kroppsspråk som vi känslomässigt kan känna igen oss i. Att det handlar om oss alla understryks av inledningen där dansarna i enkla underkläder en efter en reser sig från en plats ute på parketten och går upp på scenen för att plocka av sig kläderna.
Var och en av de åtta dansarna är väldigt starka personligheter en enormt säker teknik och timing. Deras gestik och mimik, djuriska kommunikation och barnsliga imitation av varandra är fantastisk.
Det är skratt, gråt och tandagnisslan, undertryckta känslor och osäkra tilltag, och utsökt är bland andra Romeu Runa med sin sårbara utstrålning i de okontrollerade spastiska rörelser.
Härligt är det, när discofebern rasar, och dansarna försöker uppnå exstas på dansgolvet till sina egna tolkningar av hits som Rehab, Barbie Girl och Sex Machine eller låter sig förföras av play back till Aichia. Men under det hela lurar ensamheten, som människans smärtsamma villkor som i slutänden framstår tydligt i Out of Context, som är tillägnad koreografen Pina Bausch, som dog härom året.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser