Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 17 januari 2021

Härligt känslosvall

2010-03-18

Fakta:

Namn: Made in Sweden
Koreografi: Dorte Olesen
Ensemble: Dansstationens Turnékompani
Plats: Dansens Hus, Lilla scen
» http://www.dansenshus.se

De stora känslornas föreställning är den förklarande underrubriken till Dorte Olesens Made in Sweden. Numera tänker man mest på Olesen de vedhuggande kvinnornas (50+!) koreograf. Med ojämna mellanrum fyller de något svenskt torg med ved, kapar, motorsågar och snygga staplar.

Hennes Pudel väckte också sensation, så förväntningarna är höga när hennes verk för Dansstationens Turnékompani och elever ur åk 8 i en Malmöskola nu nalkas. Två aftnar på Dansens Hus lilla scen, och å, vad det är roligt när dans är bra.

Idén var att låta yrkesdansare och tonåringar göra en föreställning tillsammans på lika villkor. Och även om dansarna dansar ’bättre’ så är verkligen villkoren delade mänskligt sett. Befriande att tonåringar inte alltid måste fösas in i ett färdigformgivet tonårsrum utan i ett vanligt, mänskligt sammanhang där man påminns om att ”de stora känslorna” är ungefär desamma oavsett ålder.

Här rusar alla rakt fram och vrålar. Eller sjunger sakta och sorgset. Kramar om någon i publiken, eller bara någons knän. Killarna sjunger så fint, tjejerna spelar och sjunger fantastiskt. Ballonger, stolar, publiken som dras ut på scenen för att bära en av dansarna till hjärtslitande Purcell. På en timme är det en rundresa i ett åldersfritt land där känslorna får svalla, stora och tydliga.

På sätt och vis är det en pendang till Ohad Naharins Kamuyot som turnerat hela våren i gympasalar med Riksteatern. Överväldigande och fantastisk dans, som superskickligt etablerar publikkontakt från hjärta till hjärta. Dorte Olesens Made in Sweden är mer småskalig, vildare och än mer hjärtknipande i sin skrovliga uppriktighet. Hoppas de turnerar vidare länge än.

Publicerat på Expressen/Kulturen/Scenkonstbloggen 17 mars 2010

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser