Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 20 september 2020

Underfundigt och uppfinningsrikt med Palle Granhøj

2010-03-13

Fakta:

Namn: Dance me to the end on/off love
Koreografi: Palle Granhøj
Musik: Text och musik: Leonard Cohen
Plats: Koncertkirken Blågårdsplads, Köpenhamn
» http://www.granhoj.dk

Leonard Cohens texter och musik får härligt nytt liv i Palle Granhøjs originella jubileumsföreställning Dance me to the end on/off love.
Koreografen Palle Granhøj har alltid haft en helt speciell humoristisk förmåga att vända upp och ner på saker och ting och skapa underfundiga scenbilder och visa på det stora i det lilla. Det gör han också i i den nya väldigt uppfinningsrika danskonserten Dance me to the end on/off love, som även utgör en 20-års jubileumskonsert för Granhøj Dans och samtidigt är ett härligt sätt att använda sig av Leonard Cohens texter och musik, ett självporträtt samt återblickar på tidigare Granhøj-föreställningar.

Efter 17 år som koreografoch regissör är Palle Granhøj nu tillbaka på scenen som performer i ett helt verk. Men i verket Exclusif från 1998 startade han även på egen hand med en grotesk mimisk ansiktsdans under spända elastiska gummisnoddar. Det är samma sekvens som nu mycket effektfullt inleder Dance me to the end on/off love och ironiskt sätter fokus på den 50-åriga Palle Granhøjs skalliga hjässa, som senare – efter att ha legat på golvet och kämpat med en flaska i That don’t make it junk – måste ta på sig läsglasögon för att kunna citera Famous Blue Raincoat i sin sin egen Århus-version. Och visst är det så att det i likhet med Granhøjs Headbreak även i den nya helaftonsföreställningen vimlar av skalliga dockhuvuden, bland annat när Palle Klok dyker upp och skämtsamt sjunger I’m your man.

Med sig har Granhøj som vanligt en rad härliga sångare, musiker och performrs inklusive Dorte Petersen och Anne Eisensee, som oerhört vackert sjunger Sisters of Mercy, och flamencosångaren Thierry Boisdon, som tolkar Take this waltz på spanska, så själsligt att man bara ryser.

Obstruktion är och förblir Granhøjs mest effektiva koreografiska redskap, och från W[doubleyou]-Undertow ser vi bland annat den enormt gymnastiska Carina Raffel sno sig runt på hovudet inne i en liten box. Men den rytmiska musikalska och av livskraft vibrerande Dance me to the end on/off love, utgör också en stor kärleksfull hälsning till den mångåriga Granhøj-dansaren Søren Sundby, som dog alltför ung år 2008. For det var just till Cohens Dance me to the end of love han avslutade sin sista föreställning Face 2 Ex, med samma dansfraser, som Palle Granhøj nu mycket rörande avslutar det hela.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser