Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 18 januari 2021

Närheten till naturen

2010-03-11

Fakta:

Namn: Upp och Ner
Koreografi: Ola Stinnerbom
Musik: Magnus Stinnerbom
Ensemble: Kompani Nomad, scenografi, mask, kostym och dans: Ola Stinnerbom
Plats: Pusterviksteatern, Göteborg
» http://kompaninomad.squarespace.com/

I slutscenen på Upp och Ner, Kompani Nomads nya dansverk, snöar det. Det är en scen som den unga Göteborgspubliken för en gångs skull direkt kan känna igen, barnen har nyss pulsat sig fram till Pusterviksteatern. Men, mitt bland flingorna på scenen sitter en same och ler. Det är han som jojkat fram nederbörden. En sådan kontakt med naturen har inte alla, men så är det är just det ovanliga Ola Stinnerbom vill fästa uppmärksamheten på. I en rad verk har han hämtat inspiration från sitt sameursprung. Med Upp och Ner demonstrerar han den samiska kulturens symbios med naturen.
Scenbilden är en stiliserad kåta byggd av fyra hopbundna pinnar. Där hänger ett bylte upp och ner. Ur pälsdjupen ljuder en jojk. Den levande varelse som snart kommer på fötter är en mix av människa och djur. Stinnerbom frossar i vackra skinn och masker; en silverräv på huvudet, en varg över axeln (fast skinnet kommer från en ren), mjuka muddar kring hand- och fotleder, bräm på bröstet och slanor utmed ryggen. Scenens svarta golv glänser som mytisk is i det röda ljuset och Magnus Stinnerboms suggestiva musik sätter rytmen för naturvarelsens dröjande steg.

Än en gång fascineras jag av Ola Stinnerboms sagolika förmåga att ta sig fram över ett golv. Mjukt glidande, djuriskt dansant. Kontakten med underlaget får fler dimensioner när han för in några nycirkustrick. Han svingar staven, än som skidstav, än som ett vapen. Han klättar i kåtan som vore den en svajmast. Men det är i stegen, de mot jorden så väl grundade, som Stinnerboms verkliga magi ligger.
Att se honom röra sig blir, när det är som bäst, en levande installation. Vackert och sinnesrikt. Låt publiken ha den upplevelsen. All pedagogisk överbyggnad om samer, barn och natur som kompaniet levererar till skolorna riskerar att göra barnen en björntjänst. Det är scenkonst Ola Stinnerbom sysslar med, räcker inte det?

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 23/2 2010.

Lis Hellström Sveningson

Fler Föreställningar

Annonser