Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Magisk vintersaga

2010-03-11

Fakta:

Namn: Flickan som försvann
Koreografi: Camilla Ekelöf
Musik: Tomas Elfstadius
Ensemble: Regionteater Väst, dansensemblen
Plats: Borås, Regionteater Väst
» http://www.regionteatervast.se

Utan större åthävor – om vi undantar internt rabalder – har Regionteater Väst beslutat att vika sin Boråsscen för dansensemblen. Lägg till en ny konstnärlig ledare, Camilla Ekelöf, som nu har sex duktiga dansare att arbeta med – i princip en fördubbling – och vi har en nystart för ensemblen. En klar förstärkning av dansen för barn och unga i Västsverige. Utvecklingen blir spännande att följa, inledningen bådar i alla fall gott.
Flickan som försvann heter Ekelöfs första verk i den nya rollen – redan förra året gjorde hon som gästkoreograf lycka med maFiljen.
Scenografen Tomas Sjöstedt trollar fram ett vintrigt landskap med ovanligt roliga bollar av snö. Krispiga rimfrostkristaller skiktar sig vackert från golv till tak. Samma klirrande kvaliteter går igen i Tomas Elfstadius musik.
I den magiska miljön släpper koreografen loss ett gäng unga individer på lekhumör. Just att det är sex olika dansare, till både fason och temperament, är en tillgång som skapar många öppningar för oss i publiken. Här kan två tjejer stå för en välstämt robust duett och tyllkjol passar åt alla, oavsett kön. Men allt gulligt hålls på armlängds avstånd, minst.
Inspirationen kommer från olika håll. H C Andersens saga Flickan med svavelstickorna bidrar med stråk av ensamhet och utanförskap, medan Lewis Carrolls Alice i underlandet lånar ut överraskningar och skruvad humor.
David Tanzilli i flygarluva med öronlappar och flaxande franska är definitivt släkt med en viss kanin. Kul!

Men ta inte det litterära för bokstavligt, det här är ingen traditionell historia utan abstrakta och berättande scener i en fin blandning. Rörelsen är utgångspunkten och leken styr. En air av förr-i-tiden lägger poetiskt skimmer över snön medan nycirkustricken skapar tidlös kroppsnyfikenhet.
Klart att den ensamma flickan (Jessica Andrenacci) vill vara med i den gemenskapen. Hur hon sen försvinner, ja se det är ren magi!

Spelas på turné i Västra Götalandsregionen t o m 23/4.

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 2/3 2010

Lis Hellström Sveningson

Fler Föreställningar

Annonser