Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Sensationella svenskor segrar i Juste Debout i Bercy

2010-03-10

Söndagen den 7 mars anordnades Juste Debout i Bercy i Paris. En av, om inte den mest omfattande street dance-tävlingen i världen!
Juste Debout inkluderar street dance-stilarna Popping, Locking, New style, House, Toprock och kategorin Experimental, där dansarna är fria att experimentera fram sin egen stil.
Eventet hölls för nionde året i rad och förutom att det varje år blir allt mer omfattande hade tävlingen 2010 varit ungefär som vanligt om inte två unga kvinnliga talanger från Sverige valt att ställa upp i kategorin New style.
Redan under Juste Debouts uttagningar i Sverige under festivalen Streetstar anade man att Martha Nabwire och Niki Tsappos skulle gå långt. De fullständigt krossade den franska gruppen Criminal Crew i finalen och fick domaren Sho-Tyme från New York att ställa sig upp och rynka på ögonbrynen för att förstå vad han såg:
– Jag har dansat sedan jag var fem år, sade han, och det här är första gången jag är på en tävling där kvinnorna skräms mer än männen.

Och i Bercy i Paris hände det igen. Efter att ha slagit ut parisarna Lill Regi och Marwin i semifinalen, till fransmännens förtret, seglade de förbi både kvarts- och demifinal för att i finalen battla 6francs och veteranen Joseph Go.
Den positivt uppkäftiga attityden som tjejerna lekte med i Stockholm såg vi mindre av i Paris men de dansade verkligen. De försökte inte sälja in sig med komiska ”show offs” som en del av sina motståndare utan det var ren dansglädje vi såg. När väl domarnas beslut kom stod det lika.
Gucchon från Japan röstade oavgjort och Gemini från Frankrike och Ejoe från New York röstade på fransmännen. Sho-Tyme röstade svenskt och eftersom han i sin domarroll representerade New style, i Frankrike kallat Hip Hop, var hans röst lika med två.
En sista omgång med en dansare från varje crew skulle avgöra segern. Joseph Go var först ut, lika säker som alltid, men när Niki sedan tog över dansgolvet verkade hans dans nästan lam i jämförelse. Hon gav allt och valet var självklart. Fyra eniga domare röstade fram den första svenska segern någonsin i Juste Debout och antagligen också den första helkvinnliga.

Se finalen med i Bercy med Martha och Niki:
http://canalstreet.canalplus.fr/tendances/juste-debout-2010/juste-debout-2010-finale-hip-hop

Läs mer om Juste Debout i nästa nummer av Danstidningen.

Karolina Brock

Fler Utblick!

Annonser