Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 30 juli 2021

Glöd i reaktorhallen

2010-03-07

Fakta:

Namn: Hon var svart, Negro con Flores, 40 M UNDER
Koreografi: Mats Ek, Johan Inger, Alexander Ekman
Ensemble: Cullbergbaletten
Plats: Dansens Hus, Stockholm
» http://www.cullbergbaletten.se

Cullbergbaletten vill förnya sin profil. Med Ek, Inger, Ekman ställer man samman en ny typ av program där äldre verk samsas med nytt. Mats Eks Hon var svart från 1995 och Negro con Flores från 2005 av Johan Inger mixas med en helt ny film av Alexander Ekman.

Det är rimligt att hålla kontakten med Cullberg-Ek-traditionen, men naturligtvis måste man också göra nytt. Ensemblen är grundligt förnyad och Eks stil är inte dansarna vana vid, de ser ut att kämpa för att hinna med i det höga tempot och i de snabba skiftena i rytmer och steg i Hon var svart. Den håller ändå utmärkt med sin rika komposition och flödiga variationer på scener ur inte ett, utan många äktenskap.

Den helt unge koreografen Alexander Ekman, har gjort dansfilmen 40 M UNDER. Som så ofta med Ekman ryms det mycket humor när han samlat hela Cullbergensemblen i KTH:s nedlagda reaktorhall till en både fartfylld, detaljrik och sublim studie över tekniksamhället, dess kraft och dess sårbarhet. Vita laboratorierockar över skjorta och slips är uniformen för en rytmiskt glödande studie över alla dessa män och kvinnor som tycks smälta samman till en enda professor Kalkyl, uppfylld av vetenskaplig otadlighet.

Den råa, fula hallen ramar in dansen som bär tydligt cullberg-ekska drag. Svarta bord i raka rader, de vita rockarnas fladder över bordsytor och betonggolv; här testades alltså reaktorerna till de första svenska kärnkraftverken. Just nu trycker starka krafter på för mera kärnkraft – kanske de skulle se Ekmans film och få lite perspektiv.

Publicerad i Expressen 6 mars

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser