Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 23 juni 2024

Erotiska drömmar och drifter

2010-03-06

Fakta:

Namn: En Skærsommernatsdrøm, (En midsommarnattsdröm)
Koreografi: John Neumeier
Musik: Mendelssohn-Bartholdy, Ligeti, trad. dragspel
Ensemble: Den Kgl. Ballet. DR UnderholdningsOrkester.
Plats: Det Kongelige Teater, Gamle scene, Köpenhamn
» http://www.kglteater.dk

John Neumeiers En Skærsommernatsdrøm (En midsommarnattsdröm) bjöd på gnistrande stjärndans med världsballerinan Alina Cojocaru som gäst.
Den Kongelige Ballet och John Neumeiers koreografier har alltid matchat varandra som hand i handske. Det gäller även för Neumeiers En Skærsommernatsdrøm, som hade Danmarkspremiär för 30 år sedan, och som till nypremiären 26 februari fortsatt fascinerade med sin klara framställning av Shakespeares komplexa kommedi, sitt uppfinningsrika rörelsespråk och sitt förunderliga karaktärsgalleri excellent gestaltat av dansarna i Den Kongelige Ballet. I Jürgen Roses enkla scenografi pendlar baletten raffinerat mellan verklighetens biedermeier-värld och drömmens erotiska universum fullt av alfer i strama vita trikåer. Två världar som effektfullt markeras genom att växla mellan Mendelssohn-Bartholdys harmoniska musik och Ligetis vibrerande klanger.
Ett konstgrepp hos Neumeier är, att huvudpersonerna i den verkliga världen, Hippolyta och Theseus, är de samma dansare som alvkungen och -drottningen, Titania och Oberon, i drömmens värld. på nypremiären var det i sig själv en förtrollande drömsyn att se den fågellätta dansaren Alina Cojocaru från Royal Ballet i London i sublim tåspetsdans i dubbelrollen som Hippolita/Titania. Tillsammans med henne var Mads Blangstrup en elegant Theseus och stridbar Oberon i de respektive helt klassiske och akrobatiskt smidiga, enormt ekvilibristiska pas de deuxerna med Cojocaru.
Men balettens erotiska klimax är Titanias pas de deux med hantverkaren Redegarn förvandlad till en åsna med en sensuell djurisk utstrålning som vore det Nijinskijs Faun eminent dansat av Jean-Lucien Massot. Över huvud taget har balletten en härlig grupp hantverkare anförda av Flemming Ryberg som positivspelare och Thomas Lund som en skön Fløjte respektive Thisbe i kjol och röda tåspetsskor, som får hela publiken att skratta.
Christopher Rickert är charmerande, djurisk och full av upptåg som Puck, som orsakar många kärleksförvecklingar mellan de unga och väldigt väldansande paren: den glasögonprydda Helena (Jodie Thomas), som springer på den tjusige Demetrius (Ulrik Birkkjær) samt den vackra Hermia (Amy Watson) med sin enormt förälskade Leander (Gregory Dean). Och precis som hos Shakespeare är Neumeiers ”En Skærsommernatsdrøm” inte bara komisk, utan bjuder även på många skikt av av raffinerad symbolik.

Spelas till och med den 22 april.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser