Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

En erotisk midsommarnatt

2010-03-06

Fakta:

Namn: En Skærsommernatsdrøm, (En midsommarnattsdröm)
Koreografi: John Neumeier
Musik: György Ligeti og Felix Mendelssohn-Bartholdy
Ensemble: Den Kongelige Ballet. DR UnderholdningsOrkester.
Plats: Det Kongelige Teater, Gamle scene, Köpenhamn
» http://www.kglteater.dk

Det är inte långt mellan dröm och verklighet, mellan det medvetna och undermedvetna. I John Neumeiers version av En Skærsommernatsdrøm (En midsommarnattsdröm) är det bara en tunn gardin mellan de båda olika världarna. När gardintyget mjukt faller ner bakom den sovande Hippolytia, uppenbarar sig en månbelyst natur befolkad av androgyna alver i heldräkter av trikå och silvertäckta huvuden.
Detta drömuniversum är erotiskt laddat på ett helt annat sätt än den stela borgerliga värld, som Hippolytia annars befinner sig i. I djupet av det undermedvetna är Hippolyta/Titania i händerna på en grupp män och förälskar sig i en åsna. Jo, det låter knasigt, men William Shakespeares erotiska förvecklingskommedi är både vackert och skojigt berättad av John Neumeier, om än temat är förbjudna och förträngda drifter.

Tillsammans med scenografen Jürgen Rose förmedlar John Neumeier den komplicerade historian så klart och tydligt att programmets referat är helt överflödigt. Konstnärerna lyckas verkligen gestalta det essentiella i den litterära förlagan. Historien får även en god hjälp av musiken. Felix Mendelssohns högtidliga musik fyller den verkliga världen, mens György Ligetis moderna klanger ljuder i drömvärlden.

En Skærsommernatsdrøm är en vackert berättad saga som med Jürgen Roses spännande kostymer får en modern, ja näst intill futuristisk inramning. I Drömlandet som befolkas av alver får alla drifter fritt utlopp. De är som perfekt skapta antika gudar nyss nerstigna från sina pidestaler och nu fjädrande hoppar runt likt grodor eller med simrörelser glider genom tygskyarna, medan stjärnorna glimmar på Jürgens Roses djupa natthimmel.
Referenserna till det undermedvetna och drömska understryks dessutom av svävande steg och mjuka rörelser i en tranceagtig slowmotion, som om det hela pågick under vatten. Även om dansarnas teknik inte helt och hållet hade var på plats på premiärdagen fanns det många goda prestationer.
Rendegarn, som Puck på skoj förvandlar till åsna i den förtrollande sommarnatten och som Hippolytia/Titania förälskar sig i, dansas suveränt af Jean-Lucien Massot. Med uttrycksfull mimik och perfekt timad gestik gestaltar han den troskyldiga Rendegarn, som i skepnad av en åsna får sina vildaste drömmar infriade. Åsnans liderliga och uttrycksfulla pas de deux med Hippolytia/Titania, som på premieren dansades av den berömda ballerinan Alina Cojocaru från Royal Ballet i London, är en av föreställningens höjdpunkter. Lätt och graciöst balanserer den rumänskfödda dansösen i Jean-Lucien Massots starka armar i akrobatiske lyft och svåra positioner, som pas de deuxen består av. Likt en annan glädjeflicka glider hon liggande från hand till hand bland de manliga alverna, som ligger på golvet med armar och ben virilt rakt upp i luften beredda att gripa tag i hennes kropp, men scenen understryker det drömska och Alina Cojocaru är som en betagande drömsyn, man forstår verkligen att hon är en berömd och eftertraktad ballerina på alla balettscener.

Alina Cojocaru från Royal Ballet i London gästdansar som Hippolyta i En Skærsommernatsdrøm även den 16, 29. och 30 mars.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser