Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 03 december 2020

Dansens Huskestue (*)

2010-03-06


Det svinger på Dansens Hus i Oslo, men ikke av dansen: For andre gang på under ett år søkes det etter kunstnerisk leder. Dersom ansettelsesprosessen forseres igjen, vil det sette kunstinstitusjonen i mistenksomhetens lys.

I april i fjor utlyste Dansens Hus åremålstilling som kunstnerisk leder. I januar i år ble stillingen lyst ut igjen. I mellomtiden har Arne Fagerholt blitt ansatt i hui og hast. Han måtte trekke seg etter to dager i stillingen. Verbbruken varierer i omtaler av hans avgang. Det er fristende å spekulere i begrunnelsen, men mer betimelig å spørre hvilket ansvar Dansens Hus styre og eiere, Danseinformasjonen, har for retretten. Hvorfor ble fjorårets ansettelsesprosess forsert? Var den proforma og resultatet gitt på forhånd?

Fram og tilbake

I år er stillingsutlysningen kortet ned til litt over halvparten av fjorårets utlysningstekst. Spørsmålet er om den utfyllende utlysningen var skreddersydd til Fagerholt. Før ansettelsen var ferdigbehandlet, ble flere av Dansens Hus’ dansefaglige styremedlemmer brått skiftet ut med ”blåruss”. Fagerholts evne til å trekke tilskuere ble vektlagt og mannen applaudert på plass. Nå ser vi resultatet: Etter to dagers formell ansettelse er han ute av soga på et veldig uheldig tidspunkt.

En tung kunstinstitusjon som Dansens Hus uten kontinuitet i drift, kan komme mer ut av kurs enn den allerede er. Hvis ikke en ny kunstnerisk leder skal henvises til ”restmarkedet” for de neste års forestillinger, burde vedkommende startet for lengst. Toget har gått for å tiltrekke seg de ypperste kompaniene. Den allerede utsatte dansekunsten, med manglende gjennomslag hos publikum i Norge, vil settes ytterligere tilbake. Prisen for husketuren må Dansens Hus, dansekunstnere og dansekunsten betale.

Makt til menn

Inger-Margrethe Lunde foreslår i Aftenposten (31.01.2010) å ansette den kvalifiserte kvinnen innstilt som nummer to i fjor.
Styreleder Geir Bergkastet svarer (03.02.10) at kunstnerisk leder ved Dansens Hus er en unik stilling med mye makt og at styret vil få plass en strålende leder raskt. Vet han noe vi ikke vet? Fjorårets nest beste kvinne kan ikke bli en strålende, mektig leder. En ikke-etnisk nordmann som også fantes blant de mest habile søkerne sist, heller ikke. Finnes det kanskje ikke flere norske menn verdige stillingen? I år forutsetter styret god kjennskap til internasjonal dans og stillingen lyses ut utenfor Norges grenser. Ser noen for seg en utenlandsk kandidat denne gangen? En slik kandidat vil neppe også ha god kjennskap til norsk dans og dansemiljø.

Søknadsfristen for kunstnerisk leder på Dansens Hus går ut i dag. Bergkastet har rett i at det handler om en unik stilling med mye makt. Nettopp derfor bør årets ansettelsesprosess være transparent. Prosessen må overbevise omverdenen om at riktig person er valgt og tydeliggjøre premissene for valget. Bergkastet har rett i at det haster å få på plass en ny leder, men fjorårets prosess viser at hastverk fort blir lastverk. Et feiltrinn nå vil sette kunstinstitusjonen Dansens Hus i mistenksomhetens lys.

(*)Huskestue betyder rörig och spektakulär situation, för ordförklaringar se www.dokpro.uio.no/perl/ordboksoek/ordbok.cgi?OPP=huskestue&bokmaal=S%F8k+i+Bokm%E5lsordboka&ordbok=bokmaal&alfabet=n&renset=j

Sidsel Pape

Fler Nyheter

Annonser