Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 30 november 2020

Kungliga Operan på Folkets Hus

2010-03-03

Folkets hus och biografer har ingått avtal med Kungliga Teatern om kommande digitala direktsändningar av operorna Läderlappen och Elektra samt baletten Svansjön.
Detta är en fortsättning av ett folkkärt nöje som redan har gått hem i många stugor, att bege sig till sin lokala Folkets Hus biograf och se direktsända föreställningar, antingen det är från Metropolitan i New York eller från Kungliga Teatern i Stockholm, varifrån man i fjol sände Askkungen med Malena Ernman i titelrollen.
De kommande sändningarna blir naturligtvis stjärnspäckade även de: I Johann Strauss d. y:s operett Läderlappen som sänds den 11 april kl 15, medverkar bland andra Carl Johan ”Loa” Falkman, Emma Vetter, Helge Skoog och Jan Malmsjö.
Richard Strauss opera Elektra sänds först under hösten, nämligen 11 september kl 19.30 då Marianne Eklöf sjunger Klytaimnestra, Katarina Dalayman Elektra och Emma Vetter Chrysothermis.
Pjoter Tjajkovskijs klassiska balett Svansjön kommer att lysa upp höstmörkret den 2 oktober kl 15 och vilka huvudrollsinnehavarna blir är ännu inte klart. Det blir i varje fall Natalia Conus sovjetiska version av Svansjön med ett enligt sovjetisk konstsyn korrekt positivt slut. Den är just denna version av Svansjön som Kungliga Baletten har på sin repertoar, och det är förmodligen den enda teatern i världen som fortfarande har en sovjetisk Svansjö. Med andra ord får Svandrottningen prinsen på slutet och den gamla tyska folksagan förvandlas från tragedi till en hoppingivande föreställning med lyckligt slut.
De digitala sändningarna visas på Folkets Hus biografer på följande platser: Alingsås, Anderslöv, Bengtsfors, Boden, Boxholm, Bureå, Båstad, Falun, Filipstad, Gnesta, Gusum, Göteborg (Roy), Hagfors, Hallunda, Heby, Iggesund, Kallhäll, Karlskoga, Katrineholm, Kumla, Kungsbacka, Köping, Lammhult, Lilla Edet, Lund (Kino), Lysekil, Malmö (Spegeln), Mörrum, Norrköping (Lilla Teatern), Nyköping, Nynäshamn, Osby, Piteå, Sigtuna, Skoghall, Skurup, Skärhamn, Smedjebacken, Spånga, Stenungsund, Stockholm (Rio), Strängnäs, Svalöv, Sälen, Söderhamn, Söråker, Tomelilla, Trollhättan, Tumba, Ulricehamn, Vansbro, Visby, Vänersborg, Västerås (Elektra), Ystad, Åseda, Älmhult.

Se vidare
www.operan.se/templates/DatedPage.aspx?id=2668

Fler Nyheter

Annonser