Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 27 januari 2021

Perversitet och maktmissbruk

2010-02-11

Fakta:

Namn: Saló
Koreografi: Performancegruppen Signa & Arthur Köstler och Thomas Bo Nilsson
Plats: Teater Republique (i villa Krausesvej 3, Østerbro)
» http://www.republique.dk/

Sex, våld och maktmissbruk ges fritt spelrum i performancegruppen Signas föreställning Salò, där publiken får träda in i lustarnas mörka hålor på Østerbro i Köpenhamn.

Mänsklig förnedring, maktutsvävningar och perversiteter är fokus i performancegruppen Signas nya föreställning Salò, som fritt tolkar Pasolinis kontroversiella film fra 1975. Som alltid i Signas iscensättningar, träder man in i en gåtfull laddad teaterinstallation där publiken kan gå runt och snacka med skådespelarna och där gränsen mellan fiktion och verklighet upphävs av den interaktiva dramaturgin.
Den här gången är inramninge en gammal herrskapsvilla på Østerbro som för tillfället på ett mycket väl genomfört sätt blivit inredd med ljuskronor mönstrade tapeteroch brokadgardiner i rummen, en bordelliknande boudoirer på övervåningen och orgie- och tortyrrum i källaren. Alltsammans är hierarkiskt inrett i den kvava Villa Salò, där de fyra manliga mästarna är härskarna tillsammans med sina tjänande madamer som har uppfostrat ställets purunga flickor och pojkar, som likt krypande hundar står till tjänst både får mästarna och de beväpnade vakternas sexuella utnyttjande och våldsamma missbruk.
Mötet med den pedofile biskopen är ohyggligt och mästaren alias Johannes Köhler, som med ett skamlöst leende på läpparna visar upp sin samling av barnunderbyxor och fotos av unga pojkar och även avslöjar sina finansiella intressen. Ett starkt och övertygande rollspel som också hos de övriga mästarna och madamerna inklusive iscensättarna av Salò, Signa & Arthur Köstler samt Thomas Bo Nilsson.
Föreställningens budskap är i likhet med i Pasolinis film att skildra maktens perversitet och förskräckelse, det kroppsliga och sexuella förtrycket och kommersialiceringen samt offentlighetens passivitet som stillatigande accepterar det onda omkring oss.
I vilken grad Signas Salò når ut med sitt budskap beror både på vilken tidpunkt man avlägger sitt besök i Villa Salò, och i hur hög grad man själv är villig att gå i dialog med de totalt 32 medverkande.
I fredags kväll var det massor av besökare och aktiviteter i hela huset och man behövde knappast röra ett finger för att bli konfronterad med ohygglig maktutövning på alla nivåer samt de missbrukades deprimerande utsikter att kunna bryta mönstren.

Spelas av Teater Republique i villa Krausesvej 3, Østerbro till och med 24 mars.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser