Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Kaffe-patrioter hotade av tekultur

2010-02-03

Fakta:

Namn: Selskapet
Koreografi: Jo Strømgren
Musik: Charles Aznavour m fl.
Ensemble: Jo Strømgren Kompani
Plats: Dansstationen/Palladium, Malmö
» http://www.dansstationen.se

Norske Jo Strømgrens The Society(Selskapet) hade världspremiär i Beirut i 2008 och har siden dess turnerat vida omkring till bl.a. Jerusalem, S:t. Petersburg, Edinburg och New York, innan föreställningen i torsdags nådde till Paladium i Malmö. Vilken härlig satirisk dansteaterföreställning om en hotande asiatisk tedrickande kultur, som infiltrerar ett patriotiskt kaffedrickande samhälle i Europa.
Karakteristiskt för Jo Strømgren är föreställningen full av humor så svart som kaffesump och skildrar ett samhälle som inte bara glöder av patriotism, men där också lögn, förräderi och övervakning hör till dagordningen. Som så ofta tidigare hos Jo Strømgren pratar de medverkande rotvälska, den här gången med ett starkt franskt och senare kinesiskt inslag.

Iscensättningen är enkel, raffinerad och stram i det trista mörka rummet med gammalmodig stämning där tre kostymklädda män – John Fjelnseth Brungot, Trond Fausa Aurvåg och Bartek Kaminski – ekvilibristiskt jonglerar runt med massor av vita kaffekoppar, innan det kinesiska tränger sig alltmer på i såväl tillbehör som kampsportsaktigt kroppsspråk. En ny form av kulturimperialism och patriotism tar över.
Förutom de medverkandes enormt exakta timing har föreställningen sin styrka i sin musikalitet och det absurda uttrycket i dansen och rörelserna i samspel med sånger av Charles Aznavour som Esperanza, La mamma och Les deux guitares. Ett fint koncentrerat kammarspel på en dryg timme med fina och skickliga skådespelare.

Vibeke Wern

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser