Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Spännande historielektion

2010-02-01

Fakta:

Namn: Nature
Ensemble: La Troupe
Plats: Baltoppen, Ballerup, utanför Köpenhamn
» http://www.baltoppen.dk

Franska La Troupe berättar i sin föreställning Nature historien om mänsklighetens utveckling från apa till grottmänniskor. Det börjar långt inne i djungeln där fyra aktörer agerar apor på ett ytterst livligt sätt. De springer runt på alla fyra och utstöter en kakafoni av gutturala läten, som låter precis som ap-språk. De lusar kärleksfullt av varandra, men slåss om födan innan de fredligt somnar tillsammans i en enda hög.
I den andra delen har utvecklingen från människa till apa börjat. Nu har varelserna fått lite kläder på kroppen och de rör sig huvudsakligen på två ben. Motoriken har förfinats och händerna används till att tillverka enkla verktyg. Nu träder parförhållandet i kraft när den starkaste mannen erövrar kvinnan genom att gripa tag i hennes långa rufsiga hår och dra väg med henne.
Det är också på detta utvecklingsstadium som människan lär sig behärska elden när åskan slår ned i ett träd. I den tredje delen är det mera handling och det narrativa skeendet blir spännande som en film.
Två pälsklädda människor, en man och en kvinna är på fågeljakt, de kommunicerar genom språk och börjar också gräla som ett modernt äkta par. Under jakten stöter de två på en mer primitiv stam och mötet utvecklar sig till en krigisk konfrontation. Med nyfikenheten övervinner fruktan och de två grupperna slår sig samman. Kvinnorna börjar prata och de utbyter smycken och kläder, medan männen visar upp sina vapen för varandra.
Det är otroligt kul att se hur den pälsklädda kvinnan börjar lära de mer primitiva varelserna sitt språk. En tjock man med en stor sned näsa vill gärna kommunicera med den främmande kvinnan och långsamt och inte utan stolthet tillägnar han sig glosor ur hennes språk.
Via samarbete och kommunikation lyckas männen nedlägga ett stort djur, och gruppen får spisa kött tillsammans kring elden. Men en av männen har sårats under kampen med djuret och han dör senare.
Det är gripande att se när den dödes partner i en slags religiös handling suger ut själen ur munnen på den döda och blåser iväg den mot himlen. Högljudt klagar alla i sorg och långsamt uppstår en sång, vars rytm bankas på en trästubbe. Jämrande trampar de sörjande runt och undan för undan utvecklar sig dessa steg till en rituell dans.
Även ett litet barn uttrycker sin sorg genom att måla på en klippvägg i en grotta. Konsten uppstår alltså i form av dans, måleri, sång och musik genom död och sorg.
Helt utan att använda förståeliga ord lyckas La Troupe berätta en tydlig historia om människans och konstens tidiga utveckling, så att publiken både berörs och blir underhållen. Det är ovanligt att få ta del av en såpass helstöpt berättelse inom performance-genren. Det är glädjande att uppleva en föreställning som Nature, och man hade gärna sett fler kapitel i den här historien om urmänniskan.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser