Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 02 augusti 2021

Jo, jo! Norge, igen

2010-01-30

Fakta:

Namn: Selskapet
Koreografi: Jo Strømgren
Plats: c/o Stockholms Stadsteater
» http://www.stadsteatern.stockholm.se/

Två dansverk av Jo Strømgren gästade nyss Dansens Hus med Norrdans. Nu har hans dansteater Sällskapet(Selskapet) gästat Stockholms Stadsteater c/o efter en lång rad gästspel klotet runt sedan 2008 då det skapades.

Jo Strømgren visslar i kyrkan både med bravur och list. Det han gör är dans och teater, men också en politisk reflexion över världen och maktbalansen i vår tid. I Sällskapet är det tre europeiska herrar som dricker espresso och förfasar sig över en glömd, vulgär tepåse. Då och då ringer Amerika i en telefon med lur och petmoj och kollar att allt är OK. Men krig och hot rister det slutna sällskapet som alltmer kinesiseras, först förtjust, sen motvilligt och etnocentriskt föraktfullt. Sedan alltmer räddhågat och till slut uppgivet.

Dialogen är på låtsasfranska, och går hårt åt den centraleuropeiska traditionen med sin patetik, sentimentalitet och eurocentrism. Det är drastiskt och ofta skrattar man både med och åt egna och andras fördomar. Medan Europa diskuterar kaffesorter och beundrar Mao på affisch, rullar utvecklingen fram som anfallande helikoptrar och Kina kör om. Och det blir ingen tebjudning, som bekant.

En rytmisk och rolig karikatyr i hela kroppen på tre trimmade herrar som visar att Jo Strømgren struntar i spets och bredd och gör dans som rör sig fritt mellan scenkonstens genrer.

Publicerat i Expressen Kulturen Scenbloggen 25 jan 2010.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser