Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Norsk söndag

2010-01-26

Fakta:

Namn: Tort, Kvart, Sunday, again
Koreografi: Jo Strømgren, Thomas Noone
Ensemble: Norrdans och Thomas Noone Dance
Plats: Dansens Hus, Stockholm
» http://www.norrdans.org

Det första verket som spred ryktet om Jo Strømgren var en tribut till fotbollen. Sedan dess har han koreograferat en lång rad verk och ofta regisserat teater, bl a en hel del Ibsen.

I helgen har hans Selskapet för det egna kompaniet gästat Stockholms Stadsteater c/o, men på fredagen dansade Norrdans en enda föreställning på Dansens Hus med två Jo Strømgrenverk, Kvart och Sunday, again. För denna turné samarbetar Norrdans med Thomas Noone Dance, ett Barcelonabaserat kompani, och ett tredje verk av Noone, Tort, inledde kvällen.

Om Noones Tort var elegantaste tänkbara abstraktion, fint dansad, så framstår Jo Strømgren som dubbelt intressant med sin teaternära dans. Den är alls inte berättande, men lyriskt dramatisk och verket Kvart är en drömliknande omläsning av Alice i Underlandet, denna gåtfulla och ständigt omprövade berättelse, som snart kommer att överfalla oss alla i ny filmversion.

Strømgren låter den jäktade kaninen vara en stor, stark och mjukluddig stödjare till den sömniga Alice, som hamnar i en förvirrande dragkamp mellan kung, drottning, hattmakare och schackpjäser.

Det drömda, drömska är en smart poäng i en komprimerad Alice-tolkning med snärt.

Helt oemotståndlig är den avslutande Sunday, Again med tolv dansare till Bachs metodiska, rytmiska strukturer. Söndagstemat sugs upp av kyrkvalvskänslan i Bachs sakrala verk, och här dansas fabulöst skickligt i den gudomliga ordning som Bach låter antyda. Strømgren spetsar med en knivsudd humor; det är bara att falla i armarna på så mycket dansad intelligens och känsla.

Publicerat i Expressen Kulturen Scenbloggen 23 januari 2010.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser