Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Chefslös väntan för Kungliga baletten

2010-01-26

Meddelandet från Stockholmsoperan att Marc Ribaud tar ’time out’ var väntat efter anklagelsen om sexuella trakasserier av personalen. Det är inte lika dramatiskt som att säga att han slutar, men det betyder kanske samma sak.

Anklagelsen, som inte förnekats och som också har en förhistoria, är allvarliga för en chef för en personalstyrka om 70 personer. Av dem många mycket unga och i en utsatt arbetssituation med kort karriär.

Med Marc Ribaud, tidigare balettchef vid Operan i Nice, tycktes det som Stockholmsoperan valt en fortsättning på en lång tradition av förvaltande balettchefer. Tanken att en kreativ och aktiv koreograf skulle kunna ge Kungliga Baletten en konstnärlig och egen profil har inte härskat. Verkligt aktade koreografer som Birgit Cullberg eller Mats Ek har fått gästkoreografera men inte prägla verksamheten.

Risken är att Sverige alltmer blir en provinsiell nationalscen när det gäller dans. En liten opera i norr som gör precis som större operahus i världen, men lite mindre. Som gör det hyggligt, och till och med bra, men utan egensinne. En chefslös vänteperiod är inte vad Kungliga Baletten behöver.


Margareta Sörenson

Publicerad i Expressen (pappersupplagan) 22 januari.

Fler Nyheter

Annonser