Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 22 september 2020

Mänskliga robotar

2010-01-25

Fakta:

Namn: Menneskerobot
Koreografi: Steen Koerner
Musik: Yo-akim
Ensemble: Electric boogie danserne M516 / Pandora / Martin Jensen / Robotdrengene Jeppe Thybo, Nick Johnsen og en ægte robot fra Mecha Tracks Japan / Sigurd Wedel / René Madsen / Benjamin Fingeret Skop / Steen Koerner
Plats: Dansehallerne på Carlsberg, Valby, Köpenhamn
» http://www.dansescenen.dk/

Det låter som en kliché: en electric boogie-dansföreställning, som handlar om människorobotar. I electric boogie, där dansarna kan röra olika kroppsdelar isolerat, ser det helt automatiskt robotaktigt ut, så vad är det egentligen som är nytt i Steen Koerners senaste verk Menneskerobot?

Lyckligtvis är Menneskerobot en spännande modern föreställning som visar upp ett aldrig tidigare skådat ett maskinmässigt och distancerande universum. Scenografen Jacob Schokking har skapat ett flott 3D-videouniversum, som på ett slagkraftigt sätt visar upp ett futuristiskt samhälle där robotarna agerar som människor och människorna som robotar. Det är en värld präglad av tidens tyranni, gängvåld, övervakning och krig. Kort sagt en iskall värld där människorna agerar mekaniskt och till och med de nygifta älskar som klumpiga maskiner.

Robotarna går runt med kvadratiska huvuden, medan människorna formar sina armar och ben till rektanglar för att visa på hur fyrkantigt de ser på världen i stort. De har präglats av omgivningarna och blivit omänskliga med fyrkantiga synsätt. Även om ansiktena är vitmålade förekommer inga skojiga clownerier, människorna är bara tragiska clowner i en värld som verkar vara inprogrammerad mot en apokalyps. Det hela avslutas också med död och ödeläggelse, som i videoscenografin illustreras med oändliga rader av kors på blodröd jord. Vackert och vidrigt på samma gång.

Dansarna är fantastiska – inte bara på att dansa electric boogie, men även på att förmedla själva science fiction berättelsen. og formidle en vidtløftig science fiction-historie. Menneskerobot är inte bara en teknisk uppvisning utan ett konstnärligt förlöst verk. Den japanske dansaren Koichiro Mori – med sitt fina Tintin-liknande utseende – fångar allas blickar med sina rörelser – i likhet med den äkta japanska minirobot som deltar i föreställningen tillsammans med dansarna, allesammans koreograferade av Steen Koerner. Benjamin Fingeret Skop susar omkring i en rullstol likt den galne huvudpersonen i Stanley Kubricks film Dr Strangelove från 1964. Benjamin Fingeret Skop liknar dessutom skådespelaren Peter Sellers, fantastiska karaktär Dr. Strangelove, som inte lyckas dölja sin dragning till nazismen. På samma sätt som Dr. Stangelove har svårt att hålla tillbaka sin arm, som hela tiden vill göra nazisthälsningen, har Benjamin Fingeret Skops demoniske figur svårt att hålla sig för att skjuta ihjäl folk till siste man. En skrämmande och absurd karaktär som bidrar till komplexiteten i Menneskerobot, och gör det till ett av Steen Koernes bästa verk.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser