Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 18 januari 2021

Banbrytande robotdans

2010-01-17

Fakta:

Namn: Menneskerobo
Koreografi: Steen Koerner
Musik: Yo-Akim
Plats: Dansescenen i Dansehallerne , Valby, Köpenhamn
» http://www.dansescenen.dk/

Steen Koernes Menneskerobot på Dansescenen bjuder på virtuos dans i tillsammans med en äkta robot.
Dansande robotar är högsta mode i Japan. Men när, kära läsare, såg ni senast en dansande robot på en dansscen? Och därtill en robot som dansar electric boogie som den har lärt sig av koreografen Steen Koerner och hans eminenta danspartner Koichiro Mori.
Den japanska roboten Ashigaru, förverkligad av firman MechaTrax,
är bara ett av många fascinerande ting i Koerners nya föreställning Menneskerobot, där den cirka halvmeterhöga roboten finns med på scenen tillsammans med nio virtuosa electric boogie-dansare inklusive Mori, Robotdrengene Nick och Jeppe och koreografen själv. Fascinerande och nytt är just det reella mötet mellan roboten och de levande människorna, som ömsesidigt imiterar varandras rörelser. Och föreställningen visar även upp en lite fragmenterad och oklar berättelse om en värld befolkad av människor som uppför sig som robotar och robotar som programmerats att agera människor.
Det råder ingen brist på energi dansarna emellan, som med skarpt vinklade armar och lysande rör skapar kaleidoskopiska rum och fyrkantiga boxar. Jacob Schokkings videoscenografi är fantastiskt fin och effektfull, som löser upp tid, rum och rörelser tillsammans med Yo-Akims ytterst välvalda metalliska elektronika-musik som drar in oss i sitt futuristiska, märkliga universum. Det hela är kryddat med Lucy Loves dynamiska rapmusik och Saul Williams poetiska texter.
Den enda kvinnan på scenen är den enormt raffinerade electric boogie-stjernan, Pandora, från Los Angeles, som framför sina rörelser enormt exakt till musikens strama beat. Detta balanseras av massor av maskulin energi, inte minst i den enormt välkomponerande krigsscenen med associationer till dataspel.
Man hade gärna sett lite mer av Ashigaru. Men på ett meningsfullt vis har man arrangerat ännu en robot på scenen i form av en avancerad rullstol som används av dansaren Benjamin Fingeret Skop, som behändigt racar runt.

Sista speldagen är 6 februari.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser