Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 30 november 2020

En missbrukare behöver terapi

2010-01-16

Ryktena har gått och erfarenheterna från Nice har varit kända. När nu Kungliga Operans relativt nya balettchef Marc Ribaud anmälts för sextrakasserier även här, finns det anledning att börja tänka efter. Varför överser vi så lätt med handlingarna? Varför vill vi så gärna tro att den som trakasserar förmår ändra sitt beteende?

Sextrakasserier är oacceptabla. Om man ändå verkligen så hett önskar Ribaud som balettchef, måste han få hjälp med att förändra sitt beteende. Sextrakasserier är en form av sexmissbruk; eftersom de har upprepats är det inte rimligt att tro ”att det går över”. Ribaud sägs ha bett om ursäkt för tidigare trakasserier när han anställdes på Operan, och bra är väl det. Men det gäller här att förändra en attityd och ett handlingssätt.

Dansvärldens folk arbetar kroppsnära och till och med kroppsfixerat. Dansarna är ofta mycket unga och deras korta karriär skapar lätt mönster av underkastelse och acceptans av allehanda ojusta arbetsformer. Så mycket större anledning för nationalscenen att gå vidare med detta seriöst och vakta på ett arbetsklimat utan övertramp. Dansarna är nog utsatta ändå.

Margareta Sörenson

Artikeln är tidigare publicerad i Expressen den 11 januari.

Fler Nyheter

Annonser