Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Spännande Soulstep i Göteborg

2010-01-08

Dansaren och DJ:n K. Sun Yuen står bakom battlet Soulstep som hölls den 27 november på Medborgarhuset i Gamlestaden i Göteborg. En tävling som han anordnade första gången 2006. Då var det ett show battle, idag handlar det bara om freestyle performance.

K. Sun ville anordna en stor tävling i streetdance eftersom det inte hände så mycket inom den genren i Göteborg för några år sedan.
Frågan är om han vid starten inte låg lite före sin tid. Han menar att freestyle inom street dance då inte var tillräckligt utvecklat på den svenska västkusten.
Mycket har hänt sedan dess men ändå verkar Soulstep idag vara mer uppmärksammat av utländska dansare och dansare från andra delar av Sverige än göteborgarna själva.

K. Sun började själv dansa 1996 efter att ha sett filmen Beat street.

– Break var helt dött i Sverige då, säger han.

Så han spolade filmen fram och tillbaka och breakade hemma i sitt rum.
Youtube och liknande var ingenting man hade tillgång till och det var svårt att få tag på kunskap och information. Under sin workshop i samband med Soulstep hade den danske dansaren Steen Koerner sagt att man idag på 10 minuter kan samla ihop mer info än vad han själv hade gjort under de första 12 åren han dansade. K. Sun kan bara hålla med.

Efter en tid upptäckte han andra breakare i Göteborg, bildade ett crew och kom att leva på sin dans och undervisning.
Så småningom flyttade K.Sun till Stockholm och gick där en fortbildningskurs för street dance-lärare på Danshögskolan och bland klasskollegorna fanns bland andra Fredrick ”Freeze” Herranen och Charlotte ”Charlie” Prag.
Men allt fick ett abrupt slut när han plötsligt bröt handleden. En hel höst gick och handen tycktes inte bli bättre samtidigt som K. Sun blev mer och mer deppad. Vändpunkten kom när han bestämde sig att göra någonting åt saken och så föddes intresset att dansa house, vilket han fortfarande gör.

K. Sun är även DJ. Hans sound är en blandning av deep house och techno. Tanken föddes redan 1999 då han började arrangera jams och aldrig tyckte att de DJ:s han engagerade uppfyllde hans förväntningar. Han samlade på sig musik och hans DJ:ing kom igång på riktigt för två år sedan. Idag mixar han själv all musik till Soulstep.

Tävlingen innehöll i år battles i kategorierna hip hop/new style, house, popping och break. Waacking-battles hölls tidigare under hösten men då i Stockholm.

Vad är ditt mål med Soulstep?
– Att fortsätta tävlingen i den form den är. Jag har gjort många oliks jams och battles innan men detta är någonting kontinuerligt. Kanske kommer locking läggas till nästa gång och fler breakategorier. Det finns inte så mycket lockare i Göteborg och jag funderade även länge innan jag valde att ta med popping, som var nytt för den här gången. Till min förvåning blev poppingen en av de största kategorierna.

Till Soulstep kom tävlande från Stockholm, Danmark, Estland, parisare från Oslo och så göteborska dansare förstås. Meech’ från Paris var också där och battlade. Det var inte en fullproppad sal men däremot en skön stämning som fyllde luften. Dansarna var positiva och hungriga på att vinna.

I juryn såg vi Steen Koerner från Danmark, El Fonky Juice från Paris, Wich Way Sha från New York men som är bosatt i Göteborg och King Foolish från Stockholm. Det blev några svåra val men domarna såg till att utgången blev så rättvis som möjligt.

I hip hop-semifinlen slog Meech’ från Paris ut Switch från Jönköping som hade en energisk och afroinspirerad dans och oslobaserade Keskya från Paris vann mot JJ från Estland. I finalen såg vi sedan Keskya och Meech som har en tyngd och säkerhet i sin dans som ofta tar honom till seger. Den här gången vann dock Keskya som i motsats till Meech mer studsade fram över golvet med en inspirerade energi.

I poppingens semifinal möttes danskompanjonerna Cocopops och Satisfly från Stockholm med Satisfly som segrare och Nitro från Danmark slog ut stockholmaren Oh Tiffany XXX.
Poppingfinalen blev jämn. Domarna sa att de hade haft svårt att bestämma sig men gav sedan segern till Satisfly. Han använde varje beat i musiken. Nitro flöt mer igenom takterna och använde inte musiken på samma sätt men hade en exakthet och säkerhet som imponerade.

I housesemifinalen såg vi Meech mot J-One och Keskya mot Groovie. I det sistnämnda battlet röstade domarna oavgjort två gånger och Keskya gav tillslut vinsten till sin kvinnliga motståndare. Detta gjorde att Groovie och Meech möttes i finalen som var härlig att se. Två dansare som båda har ett flow och en utarbetad stil, som en röd tråd som går genom deras dans. Meech tog tillslut segern.

Semifinalen i breaking avgjordes mellan Lil Remy och Love samt Escobar och japanen Yoshitaro som enbart gjorde powermoves vilket kan ha lett till hans förlust. I finalen möttes Lil Remy och Escobar som vann.

Dagen efter var det workshops. Steen Koerner undervisade i poppig, El Fonky Juice i hype och Meech’ i house. Några väl fyllda dagar och ett battle vi hoppas växer för varje år.


Karolina Brock

Fler Utblick!

Annonser