Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Småtomtarnas julafton

2009-12-15

Fakta:

Namn: Juldans på Nordiska Museet
Koreografi: Eva Dahlgren
Ensemble: Barn från Storkyrkoskolan, barn från Hjulstaskolan och barn från Fredrikshovsskolan.
Plats: Nordiska Museet
» http://www.dansiskolan.se

Inte mindre än 140 små tomtar dansade in julen på Nordiska Museet dan efter Lusse. Tålmodigt inväntade tomtebarnen vid Gustav Vasa-statyns fötter de generöst tilltagna öppningsorden av Kulturrådets ordförande Kerstin Brunnberg. Men sedan brakade det loss. Barn från Storkyrkoskolan, Cecilia Dahlgren-Björkströms hemmaplan, barn från Hjulstaskolan, barn från Fredrikshovsskolan – många blev det. Roland Pöntinen spelade så fint därtill; det är något visst med tomtarnas julparad, Marche Militaire av Schubert, live.

Mellan varven berättade Cecilia Dahlgren-Björkström om det nya Institutet Dans i Skolan, om dansens många goda egenskaper att låta barn möta musik de inte brukar höra och öva samarbete och problemlösning med varandra. Kaos-träning, som hon så realistiskt kallar det, och det är inte utan att sådan var till nytta i tomtemyllret.

Julens danslekar dansades dock i god myllerordning och de varvades med några av Eva Dahlgrens koreografier, alltid lika roliga att se: Änglarna till musik av Bach och Coralli som inleds med en mycket fin, liten handklappningsrörelse innan det blir full sving på änglarna. Järven och riporna, dynamisk och rivig för järvarna och finstilt med stilla vingrisp i snön för riporna.
Vindarna är ett temperamentsfullt ’bråk’ mellan blåsande vindar och maskrosbollar, och så dansades snöbollsdans runt en mycket liten pappgran på små svarta dansarben.

Två ovanligt små änglar/tomtar i 3-4-årsålder knep åskådarens hjärta. De fick springa av alla krafter för att hinna med i svängarna, men skrattade ändå så glatt när de dansade. De hade helt enkelt kul såväl med änglavingar som med tomteluva. Där överträffar två små flickor i lucialinnen vida alla kloka försvarstal för dansen.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser