Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 30 november 2020

Betty kokar knäck

2009-12-10

Det lackar och lilla Betty stökar i sitt kök. Benvärmarna har hon hängt vid brasan. Eventuella julklappar från tomten kommer att åka rakt igenom. Typiskt, tänker Betty. Dansarna får sist av alla några presenter.

Men knäck ska det bli. Och kola. Godis kan rullas in i smällkarameller lika snygga som de dansade med kruspapper i Operans Nötknäppare. Men hur vore det att ha ett knäck, istället? Inte bli bitter nu, tänker Betty, det är ändå jul och julfriden över danslandet har lagt sig. Striderna bilagda mellan Danshögskolan och uppstickarna i Norr. Frid och fröjd. Hoo-hoo-hoo, här kommer tomte-Cecilia och sprider dansjulklappar till alla skolbarn. Franska Marcelle svingar piskan över alla renarna som drar släden. Tusen glada tomtebarn dansar efter.

Det är i Norrland man skulle bo, suckar Betty i sin balla Stockholmslya. I Norrland är det dansfest året runt och nyårsfyrverkeri för jämnan. Utbildning och forskning, kommuner som satsar på dans och julängellika danskonsulenter överallt. Barn som dansar. Dans i Nord och Norrlandsoperan. Bjällerklang och snö.

Och hur blir 2010? Det blir i alla fall Gott Nytt Ek-År för dansen, tänker Betty, medan hon häller hackad mandel i knäcken. Det blir återkomstens år för Mats Ek med Törnrosa på GöteborgsOperan och Hon var svart hos Cullbergbaletten. Medan den väldige drar vidare mot Tjechov på Dramaten, med premiär i Moskva i juni på Tjechovfestivalen. Gammal är ändå äldst, skulle jultomten säga.

Aj! Där brände hon sig på knäcken. Nu gäller det att hålla sig frisk, så man inte råkar i klammeri med Försäkringskassan. Och pensionen, den ska vi bara inte tala om. Nu tar Betty sitt orangea pensionskuvert och viker sig en festhatt. Hon gör några pliéer i sitt kök och häller upp knäcken i formarna. Roligare blir det inte, när 2000-talet går in på sitt andra tiotal.

Fler Betty Bitch

Annonser