Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 08 mars 2021

Større enn julen

2009-12-08

Fakta:

Koreografi: Dinna Bjørn
Musik: Peter Tsjaikovskij
Ensemble: Den Norske Nasjonalballetten, Ballettskolen og Operaorkestret
Plats: Den Norske Operaen
» http://www.operaen.no

Ballettfortellingen Nøtteknekkeren er en vel barnevennlig versjon av den romantiske russiske balletten, men fungerer som aspirasjon for aspiranter.

Onsdag var det premiere på Nøtteknekkeren for 44. gang på Den Norske Opera og Ballett. I 15 år har vi sett Dinna Bjørns versjon av den opprinnelige Nøtteknekkeren og Musekongen av Petipa fra 1892. Bjørns koreografi til musikk av Tsjaikovskij er en ballett for barn med 60 elever fra Operaens Ballettskole. Forestillingen er mer et danset julespill enn klassisk ballett på Nasjonalballettens nivå.

Temmet dramatikk
Gjennom Operaorkestrets deilige Nøtteknekkersuite, høres suset i salen av hviskende barn som spør når de ikke forstår. Et glitrende juleselskap blir til liksomkrig mellom gode tinnsoldater og onde mus. En tyllete snøstorm blir til snill sjalusi mellom hvit prins, fanget sukkertøyfe og lille Clara som plutselig blir stor. Hvorfor blir storebror dyttet og dengt av de voksne, hvorfor er jentene mus og soldatene gutter, hvorfor bestemmer en skummel mann med kappe når det handler om en jente?

Den kappesvøpte Herr Drosselmeyer tryller og trekker i trådene. Han er både magiker, julenisse og drakula, men egentlig sjamanen som leder an i Claras drømmereise. Kanskje barna ville forstått bedre dersom Nøtteknekkeren ikke bare var en skygge av et saftig, sjamanistisk eventyr som Hoffmann skrev ned i 1816. Det eneste som minner om alvor i den 239. oppsettingen til Bjørn, er den ufyselige fysiske irettesettelsen av Fritz.

Teknisk sett har forestillingen fin framdrift, jevne overganger, gjennomførte scenografiske detaljer og spennende pyroeffekter. Det hele er så profesjonelt at noen litt for brede smil virker påtatt. Da er det godt å se en prima ballerina falle uheldig ut av en fouté. At stjernene Ingrid Lorentzen og Maiko Nishino ”bare” danser araber og spanjol i andre akt, er kledelig.

Rekruttering
Nøtteknekkeren er mer jul enn kunst. Det er ikke verket så mye som, tradisjonen som repeteres. Å anmelde et ritual som i tillegg involverer barn, er betenkelig. Særlig i en tid da etiske, psykologiske og pedagogisk sider ved barn i profesjonelle forestillinger debatteres heftig. Hvor befinner Den Norske Opera og Ballett seg i den debatten?

Nøtteknekkeren settes opp på utallige ballett- og kulturskoler landet rundt hver jul. Muligheten for å stige i gradene fra snøfnugg til snøball, fra blomst til nisse, fra marsipanpike til Clara, kan avgjøre om barn fortsetter å danse. Tradisjonen fungerer som rekruttering til vestens ultimate kroppslige disiplinering eller dannelse, den klassiske ballett.

Clara kommer til slutt tilbake til ”virkeligheten” i en julepyntet stue. Budskapet blir at noe er større enn jul, nemlig drømmereiser til virkeligheter som godteriland og andre kulturers danser. Spansk sjokoladedans, arabisk kaffedans, kinesisk tedans, russisk lakrisdans og marsipandans i andre akt, er høydepunktene i årets Nøtteknekker.

Sidsel Pape

Fler Föreställningar

Annonser