Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 14 juni 2021

Rikhaltig afton med Norrdans

2009-12-08

Fakta:

Namn: Tort/Kvart/Sunday, again
Koreografi: Thomas Noone, Jo Strömgren
Ensemble: Norrdans, Thomas Noone Dance
Plats: Härnösands teater
» http://www.norrdans.se

Det av Norrdans konstnärliga ledare Mira Helenius initierade samarbetsprojektet med Thomas Noone Dance i Barcelona, bär nu frukt för svensk publik i en föreställning med koreografier av Thomas Noone och Jo Strömgren.

Kvällen inleds med Tort, ett djupverkande stycke av engelsmannen Thomas Noon. Det dansas av fyra drivna dansare med starka personligheter från hans eget kompani i Barcelona. De stör varanda, joggar, hoppar, leker, slänger sig, klättrar, rör sig spastiskt och gör akrobatik, som om de skulle vilja ta sig ut ur koreografin. Ibland är de välskräddade och synkroniserade, ibland diffar deras dans avsiktligt. Det är en koreografi som spränger rörelsespråkets och estetikens ramar och driver fram nya uttryck. Den följs av rytmisk, plockig elektronisk musik och ett melodiskt piano. Ljussättningen skiftar i olika färger för att tona ut i beige och brunt.

Efter en kort paus kommer norrmannen Jo Stömgrens Kvart. Det hade urpremiär i Oslo 2004 och har omarbetats för Norrdans.
Stycket har inspirerats av Alice i Underlandet och artar sig till en regelrätt knockout. De första som visar sig på scenen är Alice och Kaninen i ett undersökande, prövande samspel. Kaninen dansas av Ian Butler, som bär upp en vit kanindräkt med lurvig svansstump och långa, hängande vita öron med oändlig säkerhet.

När en ridå går upp sitter resten av gänget på en rad, iförda karaktäristiska kostymer, skapade av engelska Rachel Quarmby-Spadaccini. En naken, grönskimrande scen, dunkla vrår, muller och ljud från strömmande vatten ger en underjordisk overklighetskänsla. De åtta dansarna från Norrdans byter av varandra i allt hetsigare turer och presterar ett aldrig tidigare skådat tempo.

Som avslutning dansar de båda kompanierna tillsamman i Jo Strömgrens Sunday, again. Sunday, again hade premiär i New York 2008. Den omarbetade versionen för Thomas Noone Dance och Norrdans hade premiär i Barcelona i oktober i år. Musiken av Bach, de tolv dansarnas ljusa batikfärgade dräkter och den estetiserande koreografin, får det att verka som om den nutida dansen har skapat sina egna klichéer. Klichéer som koreografen tappert försöker bryta med viskande röster, halva kroppar som dras in på scenen och dansare som marscherar fram och tillbaka.

Men mot slutet ropar männen hej och virvlar in i en halling med folkdanskänsla. Kvinnorna skriker, dansar med och stycket börjar leva i en oväntad lek med ljus och skugga.

Helt klart innebär samarbetsprojektet ett lyft för Norrdans och den norrländska dansscenen. Föreställningen turnerar i Norrland under hösten och våren.

Karin Kämsby

Fler Föreställningar

Annonser