Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Impressioner från Amerika

2009-11-28

Fakta:

Namn: From America with love
Koreografi: Solveig och Mark Santillano, Luisa Denward, Olof Persson
Plats: 24 kvadrat, Göteborg
» http://www.24kvadrat.nu/

24 kvadrat tar många grepp för att vidga våra dansvyer. Att låta gästcuratorn Torbjörn Stenberg programsätta är ett. Under två veckor visar han amerikanska koreografer blandade med välkända inhemska namn.
Och än en gång spränger den lilla scenen sina gränser. SoMar Dance Works bjuder inledningsvis på lättsmält amerikansk showdans. Mark Santillano har ett starkt cv från musikalvärlden medan Solvig Santillano i grunden är skolad i den amerikanska fridanstraditionen. Tillsammans är de mycket välstämda. Deras duetter är en form av berättande dans som vi sällan ser här hemma, om man undantar rena showdansgenren.
Man möter kvinna, kvinna möter man är återkommande tema. Genusivrarna kan ta sig för pannan, stereotyperna är gjutna i betong. Men rörelserna är viga, och paret kryddar med listiga lyft och invecklade positioner.
SoMars dans är illustrerande, titel och låttexter överförs direkt i rörelse. Det blir för mig problematiskt, särskilt i det nya stycke om manodepressivitet, som vi får två smakprov ur. Nu är hon ledsen, nu får hon medicin, uttrycken lägger sig alldeles för färdiga i mitt knä.
Det handlar om dansstil och olika kvaliteter. Behållningen av SoMar, som växer under kvällen, är deras akrobatiska finess. De har arbetat med grupper där dans och gymnastik går i symbios. För en gång skull upplever jag att lokalen är begränsad. Som åskådare kommer jag för tätt inpå dansarnas teknik och får ta till fantasins rymd för att ge SoMar rättvisa.
För Luisa Denwards och Olof Perssons uttryck är miniscenen däremot perfekt. Denward öppnar med ett andlöst, nästan butoinspirerat solo. Lemmarnas möjligheter och riktningar verkar vara fokus i hennes arbete just nu. Det återkommer även i solot till sjörapporten.
Olof Persson bidrar med två av sina spännande Sekvenser där han laddar koncentrerade upprepningar med en sällsamt egen energi.

Spelas t o m 28/11.

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 27 november 2009

Lis Hellström Sveningson

Fler Föreställningar

Annonser