Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Cullberg på nya vägar

2009-11-28

Fakta:

Namn: Matter of a Make, xspectacle och JJ’s voice
Koreografi: Chrystal Pite och Benoît Lachambre
Plats: Dansens Hus
» http://www.dansenshus.se

Utredd, synad i sömmarna och med ny chef försedd. Cullbergbaletten söker sin profil, sin nya post-Cullberg, post-Ek, post-Inger-profil. Vadan och varthän?

Den besynnerliga kulturrådsutredning som föreslog att Cullbergbaletten skulle inkorporeras med Kungliga Baletten, dvs Operan, har dessbättre fallit i glömska. Nu befinner man sig tillbaka på ruta ett, hos Riksteatern, men med ny konstnärlig ledare, Anna Grip, och en uttalad ambition att söka nya utvecklingsvägar.

Och så har Matter of a Maker dansats på stor scen för skolklasser hela veckan. Äntligen! Barn- och ungdomspublik är en föryngringsyta ingen bör missa. Verket är ett rörligt bildstycke med kartongmonster och dansare i omslagspappersbrunt i ett modelliknande rum. Kanske hos en arkitekt? Chrystal Pite, som koreograferat, har skapat en bildberättelse som rytmiskt och med mullrande filmassociationer rullar upp en drömlik värld av bygga-upp och slå-isär. Dansarna som anonyma figurer på en planritning festar eller stretar på; modellbyggarmonstret vinner slutligen över det mänskliga måttet.

Det bildmässiga berättandet passar ihop med Cullbergtraditionens lyriskt dramatiska sida, och på sätt och vis tar Benoît Lachambre upp den tråden med nyskapade JJ’s voice som dansas på en liten black box-scen. JJ ska utläsas Janis Joplin och hennes musik beledsagar detta rekviem-lika stycke i mörk inåtvändhet. Det självförbrännande och utlämnande gestaltas av dansare i luvtröjor, ansiktena långt indragna. Men det sega, dunkla och det låga tempot har svårt att hålla kvar den laddning som visar sig i några sekvenser, där man anar drogromantikens dystraste sanningar.

För den lilla scenen har ytterligare ett verk av Chrystal Pite signerats: xspectacle. Av de tre nyprövande verken känns det mest intressant. Lustfyllt och dansant har det en form som liknar repetition och träning. Det skapar en öppen, varm och nyfiken stämning och Chrystal Pite, en gång själv dansare hos Forsythe, Mr. Classic Modern själv, är intresserad av dansens väsen, inte bara som rörelse utan som koreograferad dans.

Att möta en publik på en mindre scen och i ett intimt rum är också nytt för de skickliga Cullbergdansarna. Tillsammans med det öppna och lekfulla ger det en vink om en ny, möjlig väg.

Publicerat i Expressen 26 nov 09

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser