Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 20 september 2020

Publiknära nycirkusshow

2009-11-26

Fakta:

Namn: La Vie
Koreografi: Les 7 Doigts de la Main
Plats: Teater Republique, Köpenhamn
» http://www.republique.dk/

Les 7 Doigts de la Main (Handens Sju Fingrar) heter ett kanadensiskt nycirkuskompani som just nu gästar Köpenhamn med sin uppsättning La Vie. Det är sju skickliga artister som var och en excellerar inom sina respektive specialiteter. Redan i entrén överrumplar de publiken med att dela ut kölappar. Samtidigt rusar en av artisterna runt i det lilla provisoriskt uppsatta  cirkustältet som om hon vore galen. En ingress i bästa commedia del’arte-anda som kommer att utveckla sig till en burlesk show med drag av Chaplin och Buster Keaton.
      Hela föreställningen blandar på ett skickligt sätt teater, cirkus, komik, akrobatik och estradik. Den ena övergår i den andra och eftersom det upphöjda scengolvet finns nära publiken infinner sig direktkänslan genast. De flesta av dem har tidigare uppträtt i olika Cirque du Soleil-föreställningar och dessutom vunnit en massa priser  jorden runt innan de tillsammans startade sitt eget lite mera publiknära kompani där deras konstnärliga talanger förvisso har större chanser att inte drunkna som i Cirque du Soleils jätteshower.
      Men också här är det fråga om en show bara i mindre format. De skickliga akrobaterna  drunknar  olyckligtvis i alltför mycket onödigt skämt och teatraliska infall som i slutändan känns lite väl påklistrade.

     Scenen är här dödens förgård. Det är här djävulen tar emot oss genom att ropa upp olika kölappsnummer och namn på personer i publiken som han har uppskrivna i en jättestor bok. De utvalda ser lika förlägna som roade ut. I sin helvita  kostym och vita mjuka akrobatskor, sitt tal som är en folklig blandning av engelska och franska  låtsas diabolon vara kvicktänkt, lite enfaldig samtidigt som han delar en tydlig medkänsla med publiken. Icke utan att man känner igen Pulcinellafiguren.
    Plötsligt försvinner han för att lämna plats åt de andra lite udda figurerna. En kvinna som vandrar runt iförd svarta genomskinliga underkläder och försöker förföra samtliga män – ett av de finaste numren är just det som utspelar sig mellan djävulen- Sébastien Soldevila – och henne -Emilie Bonnavaud  i ett duoakrobatiknummer som nästan tar andan av publiken. För att sekunderna efteråt försvinna upp i ett lika halsbrytande nummer som luftakrobat i en av hennes specialiteter – sk. luftkedjeakrobatik.

    Komikern Patrick Léonard går också i närkamp med djävulen i ett akrobatiskt jonglörnummer där han kastar sig ut mot publiken som den fantastiske clown han är. Samtliga aktörer blandar sig under hela föreställningen med publiken, löper runt och gör sig på alla upptänkliga sätt närvarande. Minnesvärd var Samuel Tetreaults handsolonummer där han blandar dans och akrobatik på ett raffinerat sätt. Att han fått flera finna priser är inget att förvåna sig över.
   Krin Haglund, som utmärker sig som en både skicklig estradör och luftakrobat, roar publiken kostlig när hon klär sig i flygvärdinnekostym för att sekunderna efteråt agera säkerhetsvakt. Hela tiden ringer det – vi känner till det – allt skall av ända in på bara kroppen, verkar det som! Med komiska gester och karaktäristiska ord gör hon och Patrick Leonard ett oförglömligt nummer av det hela.
   Allt är lättsamt, kvickt och  uppbyggt  som små pantomimiska sketcher med mer eller mindre farsartade intermezzon som binds samman med akrobatiska inslag, hela tiden ackompanjerat av häftig elektromusik live av DJ Pocket som samtidigt är en skicklig mimkonstnär. Men som sagt alltför mycket drunknar i onödigt effektsökeri.

Spelas till och med 12 december.

   

Ann Jonsson

Fler Föreställningar

Annonser