Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 21 september 2020

Pösigt vispat!

2009-11-24

Fakta:

Namn: Vispar du
Koreografi: Claire Parsons
Plats: Zebra Dans, Södermalm, Stockholm
» http://www.claireparsons.com

Envar som gjort en sockerkaka vet att själva vispandet är viktigt. Det gäller att få in rätt pös i ägg och sockerblandningen som vällustigt skummar, ljusnar och ökar i volym.

I verklighetens kakor består pöset av inblandad luft. När Claire Parsons gör en koreografi för barn från fyra år är ’pöset’ inbakad fantasi och lustfylldhet. Ramberättelsen om förberedelser för ett kalas är sekundär, tre dansare i idel festmarkörer, partytolkningar och kalasmums är huvudsaken.

Stressande förväntningar, diskobananer, ballongtårta, jäsande deg och slutligen ett andäktigt slowmotion med bästa flugan knuten under hakan när själva festandet börjar. Det är roligt och överraskande, associationer lätta som märangtoppar poppar mellan dansare och publik. Avslutningsvis får alla vara med i ett kalasrecept av rörelser: vispning, festglitter, choklad, socker.

Jämfört med Claire Parsons senaste Jag tänker Rolf, (nämligen de Maré, nämligen modernismen) är Vispar du? enklare och friare. Men ’riktig’ koreografi, väl komponerad, varierad och genomtänkt i sin kommunikation med en pigg barnpublik. Som är med på de mixade noterna och gärna bidrar med goda råd.

Publicerat i Expressen Kulturen Scenbloggen 18 nov 2009

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser