Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 20 september 2020

Striptease och undergångsstämning

2009-11-20

Fakta:

Namn: Tres Tristes Stripteases
Koreografi: Damiàn Munos och Virginia Garcia
Ensemble: La Intrusa Danza, Barcelona
Plats: Baltoppen, Ballerup, utanför Köpenhamn
» http://www.baltoppen.dk

Verket Tres Tristes Stripteases börjar med att en naken man som står på alla fyra med en överdimensionerad snigel på ryggen, medan en kvinna i våt T-shirt står och gråter.
Det börjar alltså som en helt vanlig absurd performance av det slag som spelas överallt och som vi har sett otaliga gånger tidigare. Men lyckligtvis utvecklar sig Tres Tristes Stripteases i en överraskande riktning och avslutas som en mycket spektakulär show som bokstavligt talat river undan golvet under fötterna på de tre dansarna som utgör det spanska kompaniet La Intrusa Danza.

I måleriska tablåer, som badar i ett mjukt sfumato-ljus skildras människor i kris. Vad som utlöser kriserna vet vi inte, men personernas reaktioner är vansinniga, destruktiva och passiva om vartannat. I Tres Tristes Stripteases avslöjas den moderna människan inpå bara skinnet i all sin maktlöshet. Det är en trist, men också absurt underhållande avklädning.

Tres Tristes Stripteases handlar inte bara om människor som tappat fotfästet utan också om miljömässig undergång. I alla fall blir salladshuvuden sönderslagna och spridda över scenen där en naken man kravlar runt bland färska matvaror, allt medan en kvinna plockar fjädrar från sin kropp tills hon är helt och hållet naken. Det hela blir allt mer groteskt och till slut hivar de två manliga dansarna bort golvbeläggningen av scenen och kastar iväg den framför fötterna på publiken. Därmed har man hävt undan underlaget som fanns under den nakna kvinnan och hon börjar luta sig mot fondväggen som tidigare liknat en rå bastant mur. Men nu verkar den vara mjuk som en svamp och ger efter för hennes tyngd. Faller hon ner i ett bottenlöst kärr eller brinner hon upp i det röda ljuset?

Kanske det är en av poängerna att vi i publiken bara sitter och tittar på helt passiva, alltmedan de på scenen personerna på scenen går under och river scenen som kan ses som en metafor för jordklotet. Vi har bara tittat på och inget gjort för att rädda de tre och vår gemensamma värld. Tres Tristes Stripteases är en är en mycket starkare bild av apokalypsen än den aktuella undergångsfilmen 2012, som just nu spelas för fulla hus på all världens biografer.
I Tres Tristes Stripteases fängslas vi inte av någon raffinerad filmteknik, men av den sceniska närvaron. Med få scenografiska medel lyckas den spanska gruppen skapa starka undergångsbilder som bränner sig in i näthinnan.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser