Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 14 juni 2021

Energi och raffinemang

2009-11-19

Fakta:

Namn: Amoveo, Répliques och Genus
Koreografi: Benjamin Millepied, Nicolas Paul och Wayne McGregor
Ensemble: Ballet de l'Opéra national de Paris
Plats: Palais Garnier, Paris
» http://www.operadeparis.fr

Ett omarbetat verk, en ny kreation och en nyuppsättning tillsammans med inte mindre än fyra stjärnor på scenen. Det är vad Parisoperans balett erbjuder med sitt blandprogram med verk av Benjamin Millepied, Nicolas Paul och Wayne McGregor.

Men en mindre grupp dansare och vissa förkortningar verkar Benjamin Millepieds Amoveo stå sig bättre. De tidigare mindre lyckade Marc Jacob kostymerna har bytts ut mot färgrika dito av Patrick Cox för att fungera bättre. Millepieds koreografi till Einstein on the Beach bär spår av påverkan från Jerome Robbins. En lycklig och urbant elegant grupp dansare har kul och förälskar sig i varandra i bästa avspända New York-stil. Aurélie Dupont och Nicolas le Riche är det ledande paret med intrikata lyft som ändå förefaller vara helt naturliga prov på vad kärleken kan göra.
Det andra verket Répliques är mer kärvt och fundamentalt i sin hållning och det bekräftas också i valet av Ligeti’s musik. Detta är Nicolas Pauls första ensembleverk för sitt eget kompani, han är själv dansare i Parisoperans balett. Frågor kring identitet, men också spegelbilden ifrågasätts. Dansarna rör sig i spegelvänt symmetriska par som varandras reflektioner och är delvis åtskilda av en halvgenomskinlig tyllridå som plötsligt faller ner så att den som befinner sig bakom skärmen slutar att röra på sig.Isabelle Ciaravola skapar tillsammans med sju andra dansare ett poetiskt verk som har en efterklang av sorgsen separationsångest.
Genus ut över de mest extrema gränser tack vare virtuosa dansare som Marie-Agnès Gillot, Mathias Heymann, Benjamin Pech, Agnès Letestu och Dorothée Gilbert. Inspirerad av Darwin och arternas uppkomst och utvecklingen av kroppen använder sig koreografen av 6 o’clock développés, vridningar, rotationer, och märkliga fågeliknande rörelser för att imponera på publiken med raffinemang, koordination och snabbhet. En spektakulär och lagom farlig utmaning.

Simona Gouchan

Fler Föreställningar

Annonser