Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Storslaget och lysande

2009-11-15

Fakta:

Namn: Joyaux
Koreografi: George Balanchine
Ensemble: Parisoperans balett och orkester
Plats: Opéra National de Paris
» http://www.operadeparis.fr

Det var en kväll på Parisoperan som Mister B. med största sannolikhet skulle ha gillat. Joyaux (Ädelstenar) är på sätt och vis självbiografisk, det är en balett som låter publiken färdas genom de städer och stilarter som utövat inflytande på honom som artist. I gengäld förhärligar han dem på scenen.

I Émeraudes (Smaragder) är allting lyriskt, delikat och trolskt, närapå impressionistiskt till toner av Gabriel Fauré. Det andra kvinnliga solot (la Sicilienne) som dansades av Claire-Marie Osta fullkomligt inkarnerade den franska romantiska baletten. Likt en gnistrande ädelsten glittrade hennes diskreta charm så till den grad raffinerat att scenen närapå inte verkade räcka till.

Rubis (Rubiner) blev ändå kvällens clou eftersom just denna del av kvällens föreställning dansades av gästartisterna Ashley Bouder och Gonzalo Garcia från New York City Ballet. Förändringen av det konstnärliga greppet från långa gröna tutuer till de kortaste röda dito som någonsin skapats skapade en stark kontrast, i likhet med de synkoperade Stravinskij-rytmerna. Ballerinan laddade föreställningen med en fullkompligt explosiv energi av både lättsam och glamorös känsla av broadwaysk jazzighet. Den smittsamma känslan av frihet och skoj spreds vidre i kompaniet och de förtjusande Rubinerna fick starka applåder.

I Diamants (Diamanter) visade Marie-Agnes Gillot och Karl Paquette prov på perfekta linjer och vacker teknik i Balanchines hyllning till S:t Petersburg. Medan Gillot stundtals gick till överdrift i sina försök att leva upp till en traditionsenlig kejserlig ballerina var Paquette den perfekte prinsen med imponerande tours à la seconde i Scherzot. Hela baletten var hänförde i Polonäsen som de i avslutningen gjorde till en bild av den självklara skönheten, likt en sann saga.

Ädelstenar är en balett som blir till en kvalitetsmätare av ett balettkompani, eftersom de tre tablåerna, för att bli lyckade måste framföras i väldigt olika stilar. Den möjliggör en spektakulär uppvisning av Parisoperans balett som har haft den på repertoaren sedan år 2000 med kostymer av Christian Lacroix.
Simona Gouchan

Simona Gouchan

Fler Föreställningar

Annonser